MEĐU IZMEĐU

VANZEMALJCI VEĆ BILI

537 pregleda

Profesor sa Harvarda veruje da nas je posetio vanzemaljski objekat 2017. godine.

U knjizi Vanzemaljski: Prvi znak inteligentnog života van Zemlje, teorijski fizičar Abraham AviLoub iznosi svoju prepostavku u vezi s predmetom neobičnog oblika koji je ušao u naš Sunčev sistem pre nekoliko godina.Međuzvezdani objekat – nazvan Oumuamua – prvi put je posmatran teleskopom Pan-STARRSsa havajske opservatorije Haleakala 2017.

Istraživači su utvrdili da je prošao kroz ekliptičku ravan 6. septembra iz pravca Vege, zvezde u sazvežđu Lira, udaljenom oko 25 svetlosnih godina od naše planete. Samo tri dana kasnije, Oumuamua – na havajskom „izviđač – počeo je da ubrzava ka Suncu, pre nego što se na kraju približio Zemlji 7. oktobra, „brzo se krećući ka sazvežđu Pegaz i tmini iza, prema Abrahamu Loubu.


Abraham Loub
(Wikipedia)

Neki naučnici smatraju da je Oumuamua, za koju se veruje da je prvo međuzvezdano telo otkriveno u našem Sunčevom sistemu, bilo još jedna kometa; međutim Loub – rukovodilac odseka za astronomiju Univerziteta Harvard – odbacuje tu pretpostavku, jer se previše oslanja na „poznato.

„Šta bi se dogodilo kada bi pećinski čovek video mobilni telefon? pitao se u razgovoru za New York Post.„Celog života gledao je stene i pomislio bi da je to samo sjajna stena.

Abraham Loub kaže da postoje dve važne pojedinosti koje ukazuju da Oumuamua nije bila samo kometa, već deo vanzemaljske tehnologije. Prva, to je dimenzije predmeta, jer je utvrđeno da je „pet do deset puta duži nego što je bio širok. On tvrdi da oblik sličan cigarama nije tipičan za prirodna svemirska tela.

Ali teorijski fizičar kaže da je značajnija pojedinost koja podupire njegovo mišljenje kretanje Oumuamue.„Prekomerno otoskivanje od Sunca bilo je to što je kamili slomilo leđa, rekao je on.Loub objašnjava da bi gravitaciona sila Sunca dovela do toga da se prirodni predmet kreće brže dok se približava, i eventualno bi ga odbacila nazad, zbog čega bi se on sporije kretao odmičući se. Rečeni naučnik ističe da se to nije dogodilo sa Oumuamuom, koja je ubrzavala „postepeno, ali statistički u znatnoj meri dok se sve više udaljavala.

„Ako nismo sami, da li smo najpametnije novajlije u kraju?pitao je Abraham Loub. Ukoliko je postojala vrsta koja je samu sebe uništila ratom ili promenom klime, možemo da se ujedinimo i ponašamo pametnije. Umesto toga, mi trošimo mnogo resursa na Zemlji boreći se jedni protiv drugih i čineći druge loše stvari koje su veliko rasipanje.”

Knjiga će se pojaviti u prodaji 26. januara, prenosi Yahoo.

O autoru

administrator

1 komentar

  • Ma nema ovo veze sa vanzemaljcima ili bilo kakvim neobjašnjivim fenomenom.Ubrzavanje objekta kada se otiskuje od sunca objašnjava generalna teorija relativiteta.Objekat se kreće brže od treće kosmičke brzine i bilo mu je suđeno da napusti solarni sistem.Zašto ubrzava?Vrlo prosto.Svaki materijaln objekat kontrakuje prostor-vreme i što je masivniji to je kontrakcija veća.Ono što je najbitnije jeste da vreme sporije teče blizu samog masivnog objekta ali što se ide dalje vreme kuca sve brže i brže.Zbog toga objekat što se više udaljava od sunca to on ima više vremena sa relativno istom brzinom da pređe veći put.Mi taj pređeni put percipiramo(po našem referentnom vremenskom sistemu) kao promenu brzine.Pošto mi na zemlji ne idemo istom trajektorijom pa se vreme može smatrati stabilnim i konstantnim to posmatrani objekat izgleda da ubrzava i ako je njegova brzina ostala ista.

Ostavite komentar