MEĐU IZMEĐU

ŽIVOT SREĆOM OPSTAO

268 pregleda

Nedavno sprovedeno istraživanje simulacije evolucije klime sugeriše da većina planeta ne bi uspela da podrži život tako dugo koliko je on uspeo da se održi na našoj planeti.

Uspeh Zemlje u tome da ostane naseljiva milijardama godina delimično je i stvar sreće, tvrde naučnici.Eksperiment masovne simulacije evolucije klime sugeriše da većina planeta ne bi mogla da se izbori sa radikalnim promenama vremena, a da se život na njoj održi tri milijarde godina koliko na Zemlji, tvrde naučnici.

Istraživači sa Univerziteta u Sautemptonu stavili su 100.000 nasumično generisanih planeta kroz efekat klimatske evolucije, svaku pojedinačno po 100 puta.Prema rezultatima koji su objavljeni u časopisu Nature Communicationskako prenosi Sky News, samo 8.700, odnosno, manje od 10 odsto planeta, uspelo je tokom simulacije da ostane stabilno bar jednom.

Profesor Tobi Tirel navodi da ovakvi rezultati pokazuju da je slučajnost glavni faktor u odleđivanju da li planete, poput Zemlje, mogu da nastave da podržavaju život milijardama godina.„Stabilnost klime i postojanje života na Zemlji je prilično zbunjujuće. Naši susedi, Mars i Venera, nemaju uobičajene temperature, mada ih je Mars nekada imao, dodaje profesor.


„Treći kamen

„Zemlja danas ne samo da ima temperaturu koja održava život, već je to uspela da zadrži u svakom trenutku tokom tri do četiri milijarde godina – neverovatan raspon geološkog vremena. Sada možemo da kažemo da je Zemlja toliko dugo ostala pogodna za održanje života zahvaljujući, barem delimično, čistoj sreći“, naglašava Tirel.Kako objašnjava profesor, da je malo veći asteroid pogodio Zemlju, ili da je to učinio u nekom drugom trenutku, onda bi Zemlja možda izgubila svojstva potrebna da se stvori i održi život.

„Drugim rečima, da je inteligentan posmatrač bio prisutan u trenutku ranog nastanka Zemlje, kada su se pojavili prvi znaci života, i bio u stanju da izračuna koja je verovatnoća da će se život održati u narednih nekoliko milijardi godina, verovatno bi joj dao male šanse.Zato profesor Tajler smatra i da je jako mala verovatnoća i da negde u svemiru postoji „blizanac naše planete na kome bi život opstao tako dugo.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar