MEĐU IZMEĐU

IMENOVAN NOVI MINERAL

256 pregleda

Naučnici su otkrili novu vrstu minerala u steni iz rudnika u Kornvolu, u Velikoj Britaniji, koja je izvađena pre 220 godina.

Mineral tamno zelene boje, nazvan kernovajt” po drevnoj kornvolskoj reči koja označava ime tog okruga u Engleskoj, otkrio je tim naučnika iz londonskog Prirodnjačkog muzeja na čelu sa Majkom Remzijem.Remzi je rekao da je pre više od 100 godina otkrivanje novih minerala bila česta pojava u Kornvolu, kada su u tom okrugu mnogi rudnici još uvek bili aktivni, prenosi Sky news.

Stena u kojoj su naučnici otkrili kernovajt” bila je od 1964. godine deo muzejske zbirke, ali se prvobitno smatralo da se u njoj nalazi lirokonit” – redak plavo-zeleni mineral otkriven i na drugim lokacijama u Kornvolu, ali i u nekoliko evropskih zemalja.Stena je iskopana u rudniku Vil Gorland” u kornvolskom selu Sent Dej.Taj rudnik je radio od 1790. do 1909. godine, a sada je na tom mestu izgrađen stambeni kompleks.

Sky newsnavodi da su, prema poznatim podacima, pronađeni kernovajt” i još jedan primerak u privatnoj kolekciji jedini uzorci tog minerala na svetu.Nema ničega više. To je ugašen lokalitet, ne možemo tamo da se vratimo. Ono što imamo jeste neka vrsta male vremenske kapsule”, rekao je Ramzi.Stotinama godina naučnici su smatrali da su zeleni kristali varijacije lirokonita”, ali je tim na čelu sa Remzijem dokazao da kernovajt” ima drugačiju hemijsku strukturu i da zato može biti klasifikovan kao novi mineral.

Svake godine u svetu bude otkriveno oko 100 novih minerala, ali je vrlo retko da oni budu sačinjeni od velikih i raznobojnih kristala kao što je slučaj s novom kornvolskom vrstom, dodaje Sky news.Inače, rudnici kalaja su imali važnu ulogu u ekonomiji Kornvola, pogotovo u srednjem veku, a početkom 19. veka su otkrivene i zalihe bakra.Sredinom 19. veka eksploatacija bakra i kalaja počela je da slabi, tako da je 1909. u potpunosti prekinuta.Izgradnjom železničkih pruga početkom 20. veka turizam je postao najvažnija grana kornvolske ekonomije.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar