MEĐU IZMEĐU

BADEMI SPASAVAJU ŽIVOT

594 pregleda

Šta se dešava u telu ako svaki dan jedemo bademe? Grickanje badema može vam doslovno spasiti život. Svakodnevna konzumiranje badema drastično smanjuje pojavu promena u strukturi tkiva nastalih usled oboljenja koja vode do karcinoma debelog creva.

U jednom od istraživanja, naučnici iz American Heart Association otkrili su da je često konzumiranje orašastih plodova povezano s manjim rizikom od razvoja hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, čak i karcinoma.Međutim to nisu jedine promene koje je nauka potvrdila.Postoje još četiri promene koje je potvrdila nauka, a koje naše telo doživljava ako svakodnevno konzumiramo bademe, piše Bright Side.

Smanjenje holesterola i poboljšanje zdravstvenog stanja kod dijabetesa

U drugom istraživanju dokazano je da će pacijenti oboleli od dijabetesa tipa 2 doživeti poboljšanje svog fizičkog stanja ako svakodnevno konzumiraju bademe. Oni ne samo da pomažu da se arterije pročiste snižavanjem lošeg holesterola, već doprinose i snižavanju nivoa šećera u krvi zahvaljujući mineralima koji se u njima nalaze.

Brži i bolji oporavak od porođaja

U Indiji postoji dugogodišnja tradicija konzumiranja badema kao prirodnog leka za regulisanje protoka supstanci kroz probavni sistem i povećanje energije. Bademi se često preporučuju ženama nakon porođaja kako bi se brže oporavile i sprečile pojavu strija.

Od badema beba može biti pametnija

Dokazano je da bademi mogu povećati moždanu aktivnost. Prema studiji koju je sproveo Barcelona Institute for Global Health, ako u trudnoći konzumirate 74 grama badema svake sedmice možete doprineti da vam beba bude pametnija. U istraživanju koje su sproveli španski naučnici učestvovalo je 2.208 trudnica. Nakon porođaja jeca su praćena i testirana kada su imala godinu dana, pet i osam godina. Deca čije su majke jele bademe tokom trudnoće postigla su bolje rezultate na testovima inteligencije.

Lečenje i smanjenje akni

Prema istraživanju objavljenom na Nacionalnog institutu za zdravlje, pacijenti koji su imali težak oblik akni imali su za devet odsto manje vitamina E u svom krvotoku. Konzumiranje badema za poboljšanje izgleda kože predstavlja tradicionalni lek na Bliskom istoku, za koji se ispostavilo da je i naučno dokazan.Bademi su prepuni vitamin E, kao i antioksidanasa koji vam mogu pomoći da izlečite akne i pomladite kožu. Ipak ne trebate preterivati, već je dovoljno uzeti tri do četiri badema dnevno jer sadrže i visok nivo omega-6 masnih kiselina.

Šta je bolje, sirovi ili pečeni badem?

Nema razlike. I sirovi i pečeni bademi sadrže iste hranjive supstance i pružaju iste zdravstvene koristi za naš organizam. Jedina razlika je u tome što je pečeni badem ukusniji.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar