MEĐU IZMEĐU

BELI KIT TALAC U TEMZI

707 pregleda
Beni se vraća kući (Vikipedija)

„Možda će biti u redu preko zime, ali ukoliko dočeka sledeće leto i ako naiđe još jedan toplotni talas, to neće biti dobro za ovu životinju”.

Nedavno je na ušću Temze, duboko unutar teritorije Engleske, primećen beli kit. Međutim, nije u pitanju bio Mobi Dik, već je reč o primerku vrste beluga, koja je uglavnom prijateljski nastrojena prema ljudima i živi u hladnim vodama arktičkih i podarktičkih mora.

Ovaj nesvakidašnji prizor privukao je mnogo znatiželjnih posmatrača, ali i istraživače koji se bave proučavanjem kitova. Naučnici kažu da je Beni, kako su nazvali ovog kita, zalutao najverovatnije zbog oluja i da se trenutno nalazi hiljadama kilometara daleko od svog staništa, što može biti fatalno po njega.

Naime, Beni je i dalje zaglavljen u Temzi, bez izgleda da uskoro pronađe put do mora. „Možda će biti u redu preko zime, ali ukoliko dočeka sledeće leto i ako naiđe još jedan toplotni talas, to neće biti dobro za ovu životinju. Temperatura vode je previsoka”, navodi dr Kris Parsons, pomorski biolog koji nadgleda zdravstveno stanje ovog kita.

Naučnici su takođe zabrinuti da se Beni
ne razboli, budući da je Temza zagađena reka,
a ova vrsta kitova vrlo je osetljiva na
zaraze i ima veću stopu obolelosti od kancera
nego bilo koja druga vrsta divljih životinja.

Ako zaista i na proleće ostane na istom području, kao što se stručnjaci pribojavaju, biće mu neophodan premeštaj u hladnije vode oko Islanda. Oni planiraju da, ukoliko bude neophodno, primene iste metode koje su korišćene da se podigne i prenese Keiko, kit koji igra glavnu ulogu u filmu „Slobodni Vili”. Benija bi transportovali preko 1.500 kilometara sve do Islanda, gde bi bio pušten u more.

Reka Temza (Vikipedija)

Naučnici su takođe zabrinuti da se Beni ne razboli, budući da je Temza zagađena reka, a ova vrsta kitova vrlo je osetljiva na zaraze i ima veću stopu obolelosti od kancera nego bilo koja druga vrsta divljih životinja. Neke studije ukazuju da pojedini zagađivači mogu kod beluga da uzrokuju povećanu zaraženost i probleme sa funksionisanjem imunog sistema, a jedinke beluge, koje borave u Zalivu svetog Lorensa, imaju toliko visoku koncentraciju hemijskih kontaminenata da se tretiraju kao toksični otpad kada uginu.

Ipak, Beni će za sada moći neometano da ostane u Temzi, pod uslovom da ne počne da pokazuje znake bolesti ili uznemirenosti. Da bi pratili njegovo stanje, stručnjaci koriste podvodne mikrofone i drugu hidrofonsku opremu uz pomoć koje slušaju retke zvukove koje pravi ovaj kit i analiziraju ih.

Usamljena beluga predstavlja ujedno i anomaliju i upozorenje, budući da beluge ne umeju da žive same i poznate su kao veoma društvene životinje.

Međutim, sve je više izveštaja o usamljenim jedinkama u okviru ove vrste i to je ono što je zabrinjavajuće. Iako su za Benijevo skretanje sa kursa najverovatnije odgovorne nedavne oluje, njegov slučaj ipak ukazuje na probleme kao što su klimatske promene i poremećeni izvori hrane.

Zalutali morski sisari u engleskim rekama nisu ništa novo. Poslednjih nekoliko vekova postoje brojna svedočanstva o morževima, kitovima, pa i narvalima koji su se pojavljivali nedaleko od Londona.

Nešto slično desilo se i 2006, kada je takođe u Temzu zalutao kljunasti kit. Uprkos velikim naporima naučnika da ga spasu, ova nesrećna životinja je ipak uginula od dehidracije. Videćemo kakav će epilog imati Benijeva priča.

(Đorđe Petrović, CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar