ТРЕЋИ СМЕР

БИЛДЕРБЕРГ ТЕРМИНАТОР

Арнолд Шварценегер (Википедија)

Напослетку ће неколико породица у своје власништо укњижити целу Земљу. А радничка класа? Нека што пре потражи Карла Маркса, свакако је жив у трећем смеру у којем су могућа свакојака чудеса.

stanko-stojiljkovic

Станко Стојиљковић

Ко влада светом? Билдерберг. Ко ће и убудуће? Билдерберг. Како то знам? Здраворазумски, иако се упорно опирем свакојаким теоријама завере. Чак и када се делимично обистине.

Скорашње окупљање најбогатијих и најутицајнијих на планети (читај: најмоћнијих) поткрепило је, више но очигледно, одговор на друго питање. У домаћим гласилима, осим у једном, није ни поменуто шта су имали на дневном реду. На високом месту била је уписана вештачка интелигенција. Није изостало ни генетичко инжењерство.

„Владари из сенке”, како су их прозвали
надахнути новинари, ни не помишљају да
се одрекну досадашњег утицаја на светска
збивања. И због чега би то учинили? Новац
и моћ иду руку подруку одвајкада.

Господа у поодмаклим годинама (и покоја дама) увелико се занима за будућност, упркос ратотоборним политичарима и генералима. Зашто?

Е сада искрсава велика непознаница, надам се да ми нећете замерити да и ја мало нагађам. „Владари из сенке”, како су их поодавно прозвали надахнути новинари, ни не помишљају да се одрекну досадашњег утицаја на светска збивања.

И због чега би то учинили? Новац и моћ иду руку подруку одвајкада. А човечанство неосетно урања у послељудско доба, у своју најцрњу ноћну мору. Пеметне машине постепено преузимају бројне послове, до 2030. године – према истраживању Светске банке – истиснуће 800 милиона раденика (читај: оставиће их без посла).

Увелико се назиру обриси новог „мрачног века”, туробнијег и неизвеснијег од свих до сада, чак и средљег којем тај придев придодат. Поиграјмо се речима и назовимо га „раздобљем терминатора”, с милионима разноразних арнолда шварценегера. Савршенијих од самог узора који је протуњао кроз неколико филмских скаски.

Билдербергових јунака. Нисте, ваљда, помислили да ће се савремени крезови тек тако одрећи гомилања богатства. Из године у годину милијарде и милијарде сливају се у све мање џепова (или ако хоћете: на све мање појединачних рачуна).

Напослетку ће неколико породица у своје власништо укњижити целу Земљу. А радничка класа? Нека што пре потражи Карла Маркса, свакако је жив у трећем смеру у којем су могућа свакојака чудеса. Зар он давне 1867. није у „Капиталу” написао да ће машине потиснути људе:

„Машине су, не само супериорна конкуренција човеку, већ поред њих, радник у производном погону делује као вишак. Машине су најмоћније оружје за сузбијање штрајкова.”

Билдербеговци су га, без сумње, прочитали. Или су им га препричали, свеједно.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Нисте, ваљда, помислили да се необиберални капитализам предао? Умреће милиони људи док се то не деси, за то време најбогатији нама осталима натенане испијати крв. Ех, тако смо се лако одрекли Карла Маркса, па и да је грешио, а понекад јесте. Михајло

Оставите коментар