ТАКНУТО ЋАКНУТО

БОГАТИ ЗАМРЗАВАЈУ МОЗАК

У леду (Денис Лејн, Гети)

Изузетно богати су спремни да потроше огромне износе новца како би им имали мозак замрзнути након своје смрти, у нади да ће се у будућности поново родити. Појединци с врло дубоким џепом плаћају, наводно, 100.000 долара за криогено чување свога мозга у течности. Услугу пружа Фондација „Алкор” из Аризоне (САД).

Подухват предводи др Макс Мор, са осам сарадника. До сада је учлањено око 1.000 људи, од којих поједини плаћају више од 250.000 долара за замрзавање целог тела, а не само мозга. Потоње подразумева да тело покојника виси обешено у нарочитим челичним цилиндрима.

Према „Алкоровом” сајту, очекује се да ће хирурзи у будућности моћи да потпуно обнове тело око поправљеног мозга. Међутим, уклањање мозга из лобање подразумева неизбежну штету, тако да стручњаци остављају орган заштићен унутар главе током чувања.Поступак започиње тек када се званично прогласи смрт.

Након тога се тело, укљученим на уређај за оживљавање који омогућује проток крви, спакује у лед. Потом се убризгава 16 лекова да би се ћелије заштитиле од кристализације. Тренутно се тако одржава 149 умрлих, укључујући америчку легенду у бејзболу Теда Вилијамса. Најмлађи који се овако јесте двогодишњак Материн Наоваратпонг.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар