MEĐU IZMEĐU

BRAKOVI  NA „SVE ILI NIŠTA”

310 pregleda
Velika očekivanja (Vikipedija)

Kako su razvodi poslednjih godina postali sve češća pojava, naučnici sve većim brojem istraživanja pokušavaju da dođu do pravih razloga zbog kojih brakovi pucaju. Profesor psihologije Eli Finkel sa Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu tvrdi da smo zapravo veliki idealisti. Tačnije, on navodi da previše očekujemo od veza i ljubavnih partnera i da je potrebno da smanjimo svoja očekivanja ukoliko želimo da se osećamo zaista ispunjeno.

Govoreći za medije o svojoj novoj knjizi The all-of-nothing marriage: How the best marriages work, Finkel je pokušao da objasni zašto se shvatanje braka promenilo u poslednjih nekoliko godina, što nas je podstaklo da više očekujemo od svog partnera nego što se to činilo nekada. On veruje da su najveće promene u društvu, kada je reč o braku, u poslednjih stotinu godina nastale zbog pritiska koji nose kultrune promene.

Pored pretpostavke da ćemo voleti ili obožavati supružnika, Finkel objašnjava da su moderna shvatanja proizvela verovanja da partner treba da nam pruži mogućnost da se razvijamo i napredujemo. To, smatra, navodi osobe da se oslanjaju na svoje partnere kada je reč o samozadovoljstvu, oslanjajući se na njih kako bi se osećali kompetentnima, ambicioznima i privlačnima, što stvara preveliki pritisak na veze, dodaje Finke.

Neumorna potraga za takvom idelanom vezom ugrožava mogućnost da brak na duže staze uspe. On dodaje da nije sramota očekivati manje od svog partnera. Psiholog predlaže provođenje kvalitetnog vremena sa partnerom kao i veći broj zajedničkih aktvinosti kako biste bili sigurni da i vi i partner imate isto mišljenje o vezi koju želite.

Finkelovo mišljenje poklopilo se sa nedavno objavljenim istraživanjem u kome je učestovalo 296 mladih slobodnih ljudi, čija se očekivanja i realnost nisu poklopila, što ih čini nezadovoljnima.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar