МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БРИСАЊЕ СЕЋАЊА

Миш Википедија

Миш Википедија

Ако вас тиште ружне успомене, које свакодневно укључују наши чула мириса или слуха, не очајавајте више. На Универзитету Тојама (Јапан) их сада бришу ласерским зраком.

Јапански научници су „раздвојили” тзв. преклапајућа сећања код мишева и уверени су да ће у будућности то моћи код људи. Преклапајућа подсећања, наиме, покрећу позитивне и негативне осећаје, попут мириса парфема који вас подсети на бившу љубав и одмах осетите наглу љутњу. Јапански истраживачи су створили два нова сећања код лабораторијских мишева, направили да се преклапају и затим их поново раздвојили без брисања једног и другог.

Слојеви негативних успомена
укорењени су код људи који
пате од послетрауматског
стресног поремећаја.

Лоша су настала тако што су терали глодаре да једу заслађивач, сваки пут када би га појели добили су инјекцију литијум-хлорида од којег им је било лоше. Неколико дана касније, примали су еклетрични шок сваки пут када би чули одређени звук, што је исто тако градило лоше сећање. На крају дана давана им је храна која је садржала сахарин, а истовремено је пуштан звук идентичан ономе уз којег су добијали електричне шокове. Због тога су мишеви спојили два сећања која су се преклопила.

Такви слојеви негативних успомена укорењени су код људи који пате од послетрауматског стресног поремећаја. Након што су ласерима искључити сећања, глодари се више нису заледили од страха сваки пут када би окусили заслађивач, али су се још сећали како им је било лоше. Зато су се бојали звукова који су повезани са електричним шоком.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар