MEĐU IZMEĐU

SUPERČVRSTA SVILA

3.009 pregleda
Svilena buba odrasla (CSIRO)

Kineski naučnici su odgonetnuli kako da stvore superčvrstu svilu promenom načina ishrane sviloprelja. Šta će na to reći Spajdermen ili „čovek pauk”?

Poznato je da larve dudovih svilenih buba svilena vlakna izvlače svojom slinom. Istraživači su sada otkrili kako da, hraneći ih nanocevčicama i grafenom, pojačaju svilu, što bi urodilo vlaknima čvrstim poput onih Spajdermenovih.

Za razliku od obične, ova je
električni provodnik i
podnosi barem 50 posto veće
opterećenje pre pucanja.

Na Univerzitetu Tsinghua (Kina) hranili su larve njihovim omiljenim dudovim lišćem, pošpricanim rastvorom s jedva 0,2 odsto nanocevčica ili grafena. Nakon toga su pokupili svilu s čaura, kako se to inače radi.

Otkrili su da je, za razliku od obične, ova električni provodnik i da podnosi barem 50 posto veće opterećenje pre pucanja. Pomenuti postupak je jednostavnija i ekološki prihvatljiviji od dorade već ispredene svile.

Naučnici, međutim, još nisu sigurni kako svilena buba ugrađuje pojačanja u svilena vlakna, a ni u to u kolikoj meri ona odlaze u svilu ili izlučuju u druge delove tela.

Izuzetno čvrsta svilena vlakna mogla bi, inače, imati vrlo široku primenu u proizvodnji zaštitne tkanine, biorazgradivih medicinskih implantata, i elektronici.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar