MEĐU IZMEĐU

BUMBAROVA IGRA LOPTOM

180 pregleda
Sci News

Naučnici tvrde da i ovi insekti vole da se igraju, a to nameće pitanje imaju li osećanja?

Životi insekata su kompleksniji i bogatiji nego što se mislilo, a nedavna studija otkriva da i bumbari uživaju u igri baš kao i ljudi. Poznato je da mnoge životinje vole da se igraju, često bez ikakvog drugog razloga osim uživanja. Vlasnici kućnih ljubimaca znaju da to rado čine njihove mačke, psi, čak i glodari – a naučnici su isto primetili kod nekih vrsta riba, žaba, guštera i ptica. Ali šta je sa insektima?

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Animal Behavior sugeriše da bumbari uživaju u igri iako nisu obučeni za to i ne dobijaju nikakvu nagradu. To pokazuje da bumbari nisu roboti što reaguju samo na stimulanse… već da učestvuju i u aktivnostima koje mogu biti prijatne”, kaže glavni autor Samadi Galpajaž, istraživač sa Univerziteta Kraljice Marije u Londonu. A to sugeriše da imaju složenije živote nego što se to mislilo, a i postavlja pitanje da li se bumbari mogu smatrati razumnim bićima.

Bombus terrestris audak predstavlja jednu od najčešćih vrsta bumbara u Evropi, koja se može naći u parkovima, baštama i staklenicima. Ovi zujeći insekti poznati su u nauci kao bića sa iznenađujuće ekspanzivnim kognitivnim sposobnostima. Naučnici sa Univerziteta Kraljica Marije u Londonu su 2017. godine sproveli istraživanje koje je pokazalo da oni mogu naučiti da igraju fudbal u zamenu za nagradu.

Tokom ovog projekta naučnici su shvatili da neki od bumbara uživaju da kotrljaju drvene lopte, bez očiglednog razloga ili koristi. Da bi testirao hipotezu da to rade iz zabave, Galpajaž je izveo niz eksperimenata. U jednom je 45 bumbara postavio u kavez koji je imalo odvojen prostor za hranjenje i stazu sa 18 šarenih drvenih kuglica. Po stazama nije bilo prepreka, a bumbari su mogli da skrenu iz svoje trake da stupe u interakciju sa drvenim kuglicama.

Ispostavilo se da su ovi insekti preferirali prostor sa kuglicama, a u nekoliko navrata su snimljeni kako svojim telima kotrljaju loptice po podu. Neki od njih su to uradili samo jednom, drugi 44 puta tokom dana, a jedan je to učinio neverovatnih 117 puta tokom cele studije. Galpajaž primećuje da se muške i mlađe jedinke u proseku igraju duže od ženki, što je rezultat koji je u skladu sa ostatkom životinjskog sveta.

U ovom specifičnom eksperimentu, bumbari nisu pokazali nikakvo poboljšanje svojih sposobnosti baratanja loptom i nisu postali brži u kotrljanju – još jedan dokaz da to rade iz uživanja. Ipak, naučnici su i dalje podeljeni u pogledu toga da li igranje kao takvo ima dugoročne prednosti u evoluciji. Ako je jedini razlog za igru uživanje, to znači da će u budućnosti morati da ispitaju da li i insekti imaju osećanja.

(Ilustracija Dona et al., doi: 10.1016/j.anbehav 2022.08.013)

(Nacionalnba geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar