MEĐU IZMEĐU

TEFLON ŠKODI ZDRAVLju?

342 pregleda
Getty Images

On je za mnoge prvi izbor prilikom kupovine novog posuđa. No, da li je baš najzdraviji?

Teflon je jedan od najzahvalnijih materijala u kuhinji jer se hrana, prilikom kuvanja, ne lijepi za površinu koja je njime premazana. No, to je taljčno samo ako teflon nije istrošen. Naučnici sa Univerziteta Njukasl i Univertziteta Flinders otkrili su da se teflon s vremenom troši i oštećuje, pa neprijanjajući lonci i tave postupno gube svoj premaz. Iako to znači da će se hrana s vremenom početi lepiti za površinu, još više zabrinjava činjenica da se tokom tog trošenja odvajaju milioni sitnih plastičnih čestica koje završavaju u našoj hrani.

Samo jedna površinska pukotina na tavi obloženoj teflonom može osloboditi oko 9.100 plastičnih čestica, otkrili su istraživači iz Globalnog centra za sanaciju okoline i Flinders instituta za i nanoinženjerstvo, a objavili u istraživanju objavljenom u Science Direct-u. Gledano u mikro razmerama, oštećeni teflonski premaz može emitovati do 2,3 miliona čestica mikro i nanoplastike.

„Te teflonske mikročestice u našoj hrani mogle bi predstavljati zdravstveni problem, pa ih je potrebno istražiti jer ne znamo mnogo o tim zagađivačima koji se pojavljuju”, istakao je dr Čeng Fang sa Univerziteta Njukasl.Istraživač sa Univerziteta Flinders, profesor Jojhong Tang, ističe da bi trebalo dodatno istražiti koliko kuvanje u takvom, oštećenom posuđu, može biti opasno za naše zdravlje.

„To nas snažno upozorava da moramo biti pažljivi pri odabiru i korišćenju posuđa za kuvanje da bismo izbegli kontaminaciju hrane”, dodaje profesor Tang sa Fakulteta nauke i inženjerstva na Univerzitetu Flinders. On dodaje da je potrebno istražiti kako korišćenje teflona vremenom utiče na naše zdravlje i da li postoji bolja alternativa posuđu s teflonskim premazom.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar