МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТЕФЛОН ШКОДИ ЗДРАВЉу?

344 pregleda
Getty Images

Он је за многе први избор приликом куповине новог посуђа. Но, да ли је баш најздравији?

Тефлон је један од најзахвалнијих материјала у кухињи јер се храна, приликом кувања, не лијепи за површину која је њиме премазана. Но, то је таљчно само ако тефлон није истрошен. Научници са Универзитета Њукасл и Универтзитета Флиндерс открили су да се тефлон с временом троши и оштећује, па непријањајући лонци и таве поступно губе свој премаз. Иако то значи да ће се храна с временом почети лепити за површину, још више забрињава чињеница да се током тог трошења одвајају милиони ситних пластичних честица које завршавају у нашој храни.

Само једна површинска пукотина на тави обложеној тефлоном може ослободити око 9.100 пластичних честица, открили су истраживачи из Глобалног центра за санацију околине и Флиндерс института за и наноинжењерство, а објавили у истраживању објављеном у Science Direct-у. Гледано у микро размерама, оштећени тефлонски премаз може емитовати до 2,3 милиона честица микро и нанопластике.

„Те тефлонске микрочестице у нашој храни могле би представљати здравствени проблем, па их је потребно истражити јер не знамо много о тим загађивачима који се појављују”, истакао је др Ченг Фанг са Универзитета Њукасл. Истраживач са Универзитета Флиндерс, професор Јојхонг Танг, истиче да би требало додатно истражити колико кување у таквом, оштећеном посуђу, може бити опасно за наше здравље.

„То нас снажно упозорава да морамо бити пажљиви при одабиру и коришћењу посуђа за кување да бисмо избегли контаминацију хране”, додаје професор Танг са Факултета науке и инжењерства на Универзитету Флиндерс. Он додаје да је потребно истражити како коришћење тефлона временом утиче на наше здравље и да ли постоји боља алтернатива посуђу с тефлонским премазом.

(Зимо)

О аутору

administrator

Оставите коментар