MEĐU IZMEĐU

ČAŠICA NE JAČA KORONU

227 pregleda

Nema dokaza da konzumiranje alkohola nakon vakcinisanja utiče na efikasnost injekcije protiv koronavirusa, objavila je britanska Regulatorna agencija za lekove i medicinska sredstva (MHRA). Ona je reagovala nakon što su se na društvenim mrežama pojavile tvrdnje da je potrebno suzdržati se od alkohola dve nedelje nakon vakcinacije.„Zasad nema dokaza da alkohol utiče na efikasnost vakcine protiv kovida-19, saopštila je MHRA.

Takođe, ništa u informacijama proizvođača vakcina, ni u uputstvima britanske zdravstvene službe (NHS) ne upućuje na takav zaključak, dodaje se.Smatra se da je pretpostavka o dve nedelje apstinencije od alkohola nakon vakcinacije krenula iz Rusije, gde je jedan od zvaničnika javno upozorio da alkohol može naštetiti sposobnosti organizma da razvije antitela.

Ilhem Mesudi, direktorka Centra za istraživanje virusa na Kalifornijskom univerzitetu, kaže da obilna konzumacija alkohola generalno narušava imuni sistem i konzumenta čini ranjivim na infekcije.„Ali kod osoba koje alkohol konzumiraju u umerenim količinama, ne postoji nikakav rizik, istakla je.Kako je pojasnila, umerenom konzumacijom smatraju se ne više od dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar