MEĐU IZMEĐU

ZABORAVLJENI VITAMIN

189 pregleda

Vitamin K nudi širok spektar zdravstvenih prednosti, od očuvanja zdravlja kostiju do mogućeg sprečavanja srčanih bolesti. Posebno je važan za zarastanje rana. Oko 31 odsto odraslih osoba ne unosi dovoljno vitamina K, a nedostatak ovog vitamina može negativno da se odraziti na kosti, ali i na srce. Dve primarne vrste vitamina K su vitamin K1 i vitamin K2.

Nisu svi krvni ugrušci loši. Na primer, kada se ogrebete ili posečete, vaše telo se oslanja na vitamin K koji ima važnu ulogu u koagulaciji ili zgrušavanju krvi, tako što zaustavlja krvarenje.Vitamin K pomaže da se krv iz tečnog stanja pretvori u lepljivu masu sličnu gelu koja se zatim stvrdne. Bez zgrušavanja krvi, svaka od navedenih povreda mogla bi da dovede do toga da osoba iskrvari i da se to završi smrtnim ishodom, piše Insider.

Osobe s krvnim oboljenjima poput hemofilije, kao i osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi, mogu da imaju problema sa zgrušavanjem krvi. Zbog toga je važno da se održava adekvatan i stabilan unos vitamina K, najbolje putem ishrane.

Kao i svaki organ i tkivo u našem telu, i koštane ćelije neprestano odumiru i zamenjuju se novim. Vitamin K igra presudnu ulogu u ovom procesu zamene ćelija, podstičući ciklus rasta i nadomeštanja ćelija i tako čuva snagu kostiju i čini ih otpornim na prelome.S druge strane, nedostatak vitamina K povezan je sa osteoporozom i većim rizikom od preloma.

Studija objavljena u PLoS Medicine, u kojoj je učestvovalo 440 žena u postmenopauzi sa osteopenijom, otkrila je da vitamin K smanjuje rizik od preloma kostiju. Polovina učesnica uzimala je pet miligrama vitamina K dnevno tokom četiri godine, dok je druga polovina uzimala placebo.Studija je pokazala da žene koje su uzimale vitamin K nisu primetile poboljšanje gustine koštane mase, jer je taj gubitak neizbežan nakon menopauze, ali su imale manje preloma kostiju u odnosu na žene koje su uzimale placebo.

Vaš rizik od srčanih bolesti takođe može da bude povezan sa količinom vitamina K u vašoj ishrani.Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, u kojoj je učestvovalo 388 učesnika starosti od 60 do 80 godina, otkrila je da vitamin K usporava napredovanje kalcifikacije koronarnih arterija (CAC). Do CAC-a dolazi kada se nakupljen kalcijum u vašim arterijama stvrdne i ograniči protok krvi i jedan je od glavnih prediktora bolesti srca. Učesnici sa značajnim nivoom CAC-a koji su uzimali 500 mikrograma vitamina K i multivitamin svaki dan tokom tri godine, imali su za šest odsto sporije napredovanje CAC-a od onih koji su uzimali samo multivitamin.

Vitamin K je lako dostupan u mnogim namirnicama koje jedemo. To uključuje spanać, brokoli, kelj i zelenu salatu. Nedostatak vitamina K kod odraslih osoba je nešto ređi. Ali može da se pojaviti kod osoba koje pate od bolesti jetre ili ciroze, imaju Konovu bolest ili celijakiju, ili kod onih koji su bili podvrgnuti barijatrijskoj operaciji.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar