MEĐU IZMEĐU

ČIREVI MESOŽDERI

851 pregleda
1. Uzročnik bakterija (Vikipedija)

Kod svakog petog pacijenta antibiotska terapija ne daje rezultat, tako da obolelo tkivo mora hirurški da se odstrani!

Hitna akcija biće preduzeta u australijskoj državi Viktorija, nakon što su doktori apelovali da se što pre nešto preduzme kako bi se suzbila „sve gora epidemija”buruli čireva.Razlog za uzbunu je činjenica da su slučajevi javljanja buruli čireva, bolesti koja se javlja u tropskim krajevima Afrike, kod lokalnog stanovništa u Viktoriji skočili za 400 odsto u proteklih nekoliko godina.

Danijel O’Brajan, stručnjak za infektivne bolesti, rekao je da je uzročnik buruli čireva, bakterija Mycobacterium ulcerans, postao „zastrašujuće uobičajen”u tom delu zemlje.

Infekcije su vremenom počele da postaju sve ozbiljnije, a zabeleženo je i
širenje u druge regione.Doktori ne znaju kako da suzbiju širenje bolesti izazvane bakterijom koja oslobađa toksin mikolakton od kojeg okolno tkivo polako odumire.Rekordnih 275 novih infekcija zabeleženo je u Viktoriji prošle godine, što je skok od 51 odsto u odnosu na 2016. godinu.Danijel O’Brajan, stručnjak za infektivne bolesti, rekao je da je uzročnik buruli čireva, bakterija Mycobacterium ulcerans, postao „zastrašujuće uobičajen”u tom delu zemlje.

U časopisu Medical Journal of Australiadoktori su pozvali vladu da finansira istraživanje i hitnu akciju, kojom bi bilo sprečeno dalje širenje.„Niko ne zna šta se tačno dešava i šta pokreće epidemiju. Možemo da ponudimo pretpostavke, ali ne i definitivne odgovore. Ovo je prava misterija”, istakao je O’Brajan.Buruli čirevi teško se leče i pacijenti često primaju terapiju od šest meseci do godinu dana. Kod svakog petog pacijenta antibiotska terapija ne daje rezultat, tako da obolelo tkivo mora hirurški da se odstrani.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar