MEĐU IZMEĐU

ČOVEK JE ONO ŠTO JEDE

Ilustracija (Curiosmos)

Posmatrajući lobanje i vilice prethodnih vrsta, vidimo kako je evolucija uticala i na naš izgled danas.

Svoj odraz u ogledalu posmatramo svaki dan, ali se retko zapitamo kako je nastalo naše lice. Znamo da smo crte nasledili od naših predaka. Najveći uticaj, prema mišljenju naučnika, ipak je imala evolucija. Naše lice zapravo je rezultat miliona godina evolucionog razvoja.

Osam naučnika sarađivalo je na studiji koja je nedavno objavljena u časopisu „Priroda ekologije i evolucije”. Među njima je bio i prof. Vilijam Kimbel sa Državnog Univerziteta u Arizoni. Ako se ima u vidu evolutivni razvoj čoveka, njegovog hoda i upotrebe ruku, došli su do spoznaje da se zajedno sa tim menjala i vilica, naročito veličina zuba.

Kako naučnici kažu, prelazak
na drugu vrstu ishrane, bukvalno
je odredio izraz našeg lica.

To je bilo povezano sa načinom ishrane čoveka. Menjala se i veličina lobanje, ali i mozga. Čovek je bio sposoban da prilagođava okolinu svojim potrebama, tako i samu ishranu. Kako naučnici kažu, prelazak na drugu vrstu ishrane, bukvalno je odredio izraz našeg lica. Prema njihovim rečima doslovno smo postali „ono što jedemo”.

Kako su se uslovi života menjali, tako se čovek određivao prema prilikama u kojima je živeo. Vremenske prilike odredile su šta ćemo jesti. Čovek je razvijao alatke i koristio ih za pripremu hrane. Meso i biljke počeo je da sitni. Sve to, još pre dva miliona godina, uticalo je na to da se stvori sofisticiranija vilica umesto jake i snažne kakva je bila kod prvih predaka. Lice je tako dobilo nežniji izraz. Profesor Kimbel ističe: „Mi smo proizvod naše prošlosti. Posmatrajući lobanje i vilice predhodnih vrsta vidimo kako je evolucija uticala i na naš izgled danas.”

Iako ova studija pokazuje ono što smo učili vekovima od pojave evolucione teorije i sada eksperimentalno to pokazuje, postoje i pobornici kreacionizma koji veruju u postanak vrsta onakve kakve one jesu, te da se tu ništa nije ni menjalo. Veruje se da je i Aristotel tvrdio da su vrste koje postoje na Zemlji oduvek bile tu, takve kakve jesu. U svakom slučaju, lica koja danas imamo jesu rezultat vekova i predaka čije gene nosimo.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar