MEĐU IZMEĐU

ČOVEKOV NOVI ORGAN

926 pregleda
Ilustracija

Onkolozi iz Holandije otkrili su nove žlezde na ljudskom licu koje su nazvali tubarijskim. Istraživanje je objavljeno u recenziranom naučnom časopisu Radiotherapy and Oncology. Nastojeći da saznaju više o nastanku raka u glavi i na vratu, istraživači su ih snimili radioaktivnom glukozom koja je bolje prikazala određene delove tela.Koristili su dve tehnike: pozitronsku emisionu tomografiju i skenirajuću kompjutersku tomografiju.

Snimanju su podvrgli oko 100 pacijenata i leševa i, na veliko iznenađenje, određeni deo lica je nastavio da sija. Prvo su zaključili da je u pitanju neka vrsta anomalije, ali dalja istraga je otkrila da imaju posla s potpuno novim delom ljudskog tela.Tubarijske žlezde učestvuju u stvaranju pljuvačke u ustima. Novi organ je otprilike iste veličine kao tri glavne pljuvačne žlezde. Međutim, nalaze sa obe strane nazofarinksa.

Otkriće je u skladu sa glavnim ciljem istraživačkog tima – saznati više o raku. Radioterapija koja ubija kancerozne ćelije može izazvati komplikacije s pljuvačnim žlezdama, uključujući novootkrivene. Lekari će morati da izbegavaju da ciljaju ovaj deo lica.Ranije se verovalo da su pljuvačne ili mukozne žlezde u nazofarinksu mnogo manje i ravnomerno raspoređene po celoj sluzokoži.

(Ilustracija Radiotherapy and Oncology)

(Sputnjik internacional)

O autoru

administrator

Ostavite komentar