MEĐU IZMEĐU

U POSETI POSLE 50.000

205 pregleda
Shutterstock

Nedavno otkrivena kometa C/2022 E3, približiće se Suncu, prvi put nakon 50.000 godina i možda će biti vidljiva golim okom krajem januara.Malena kometa, sastavljena od stenja i leda, prečnika oko jednog kilometra, otkrivena je u martu 2022. u programu Zwicky Transient Facility (ZTF), koji koristi teleskop Samuel-Oschinu Opservatriji Palomar u Kaliforniji. Opažena je dok je prolazila orbitom Jupitera, a sada se kreće prema Suncu i postićiće svoj perihel, svoju tačku najbližu Suncu 12. januara, prema proračunima astronoma.

Kada se kometa približi Suncu, led u njenom jezgru se topi i prelazi u dug veo prašine koji reflektuje Sunčevu svetlost.Taj blistavi veo verovatno će moći da se posmatra sa Zemlje.Kometa će najviše zablistati kada bude najbliže Zemlji”, kaže Tomas Prins, profesor fizike na Tehnološkom institutu Kalifornije.Pojava će, ipak, biti manje spektakularna nego pri prolasku komete Hale-Bopp 1997. ili Neowise 2020, koje su mnogo veće.Posmatranje će biti moguće dobrim teleksopom, a možda i golim okom delom noći, ako ne bude previše mesečine i zagađenja svetlošću.

Očekuje se da će najbolja prilika biti vikend 21. i 22. januara, kao i nedelja koja će uslediti. U tom razdoblju kometa će proći između Malog i Velikog medveda pre nego što utone u južnu hemisferu i krene u kutke Sunčevog sistema što je verovatno njena kolevka.Ledeni posetilac poslednji put bio je tako blizu Suncu pre nekih 50.000 godina, prema proračunima astronoma. Skorašnji dolazak biće naučnicima prilika da bolje razumeju sastav kometa, zahvaljujući svemirskom teleskopu James Webb.

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar