МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЦРНА ЧОКОЛАДА ЗА ДИЈЕТУ

163 pregleda

Нова истраживање указују на то да она може да помогне да сагорите више калорија.

Црна чоколада се већ дуго сматра здравом, за разлику од млечне или беле чоколаде. Са 70 одсто и више какаоа богата је биљним једињењима званим флавоноиди и флаваноли који су повезани са мањим ризиком од кардиоваскуларних болести, пише Eat This, Not That. Америчко удружење за срце напомиње да нека истраживања указују на то да је конзумирање црне чоколаде повезано с мањим ризиком од инсулинске резистенције и високог крвног притиска.

Једно истраживање у ком су учествовали гојазни испитаници показало је да конзумирање црне чоколаде и сирових бадема помаже у смањењу њиховог лошег холестерола. Друга истраживања указују на когнитивне користи као што су побољшана меморија и побољшано расположење. Иако неки стручњаци верују да су докази о здравственим благодетима црне чоколаде још увек слаби, нова студија додаје све већи број истраживања која ће вас можда подстаћи да уживате у неколико коцкица омиљене црне чоколаде после вечере.

Студија објављена 2021. године у International Journal of Exercise Science тестирала је ефекат мале количине црне чоколаде на потрошњу енергије жена током одмора и вежбања. Осамнаест жена насумце је распоређено у једну од две групе, једној је дато 20 грама црне чоколаде, а другој калоријски усклађену количину беле чоколаде коју су јеле сваког дана током 28 дана испитивања. Учеснице студије нису биле упознате са чињеницом да се црна чоколада тестира, а да је бела чоколада заправо коришћена као плацебо.

Потрошња енергије за одмор у обе групе (REE) и потрошња енергије за вежбање (ЕЕЕ) забележене су пре почетка давања чоколаде и након 28 дана њеног конзумирања. Вежбе су укључивале вожњу бицикла у два различита интензитета. Резултати су показали да су учеснице које су јеле црну чоколаду забележиле готово 10 одсто пораста метаболизма у мировању (REE) у поређењу са изостанком повећања REE групе која је добила белу чоколаду. Међутим, црна чоколада није имала утицаја на потрошњу енергије током било ког интензитета циклуса.

Иако се може претпоставити да је кофеин у чоколади могао да буде узрок појачаног метаболизма, истраживачи кажу да је дневна доза црне чоколаде, приближно четири коцкице, била премала да би њен садржај кофеина могао да има значајну улогу у исходу. Вероватније је да су флавоноиди у црној чоколади стимулисали убрзање метаболизма, кажу истраживачи, који указују на то да би будућа истраживања могла да открију улогу црне чоколаде у енергетском балансу и контроли тежине.

(Извор Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар