MEĐU IZMEĐU

CRVENO VINO BISTRI VID

232 pregleda

Prema novoj naučnoj studiji konzumiranje šest čaša vina nedeljno može doprineti zdravijim očima i boljem vidu.

Istraživanje je pokazalo da je kod ljudi koji su pili do 14 jedinica alkohola nedeljno manja verovatnoća da će dobiti kataraktu.Velika čaša vina sadrži tri jedinice, prosečna čaša vina – dve jedinice, velika krigla piva dve jedinice, a čašica žestokog pića – jednu jedinicu. Katarakta može dovesti do smanjenja vida i najčešća je kod starijih ljudi. Operacija katarakte je najčešći hirurški postupak u Velikoj Britaniji, sa oko 450 000 operacija ove vrste koje se svake godine rade u Engleskoj.

Studiju o vezi između operacije katarakte i konzumacije alkohola izveli su oftalmološka bolnica „Murfilds” i Institut za oftalmologiju Univerzitetskog koledža u Londonu.U istraživanju, koje je do danas najveće te vrste, analizirani su podaci više od 490.000 ljudi.Učesnici studije dali su detaljne informacije o svom zdravlju, načinu života i druge važne podatke o uslovima života.Nalazi su pokazali da je rizik za dobijanje katarakte bio manji kod onih koji su pili vino, u poređenju s ljudima koji su pili pivo ili žestoka pića.

Rizik da se stigne do stanja koja zahteva operaciju katarakte bio je kod njih manji od 14 do 23 procenta, u zavisnosti od teritorije gde žive učesnici studija.Dr Šeron Čua, autorka rada objavljenog u časopisu Oftalmology, rekla je da bi se veza mogla pripisati antioksidantima prisutnim u vinu.„Razvoj bolesti oka može biti posledica postepenog oštećenja od oksidativnog stresa tokom starenja. Činjenica da je naše otkriće bila posebno očigledno kod onih koji vole da piju vino, može sugerisati zaštitnu ulogu polifenolskih antioksidanata, kojih je naročito mnogo u crvenom vinu”, dodala je dr Čua.

Dr Entoni Kavaja, koji je vodio istraživanje kaže da istraživanje donosi dokaze o tome da „alkohol nosi boljitak za zdravlje očiju, ali da to ne znači da alkohol treba konstantno i nekontrolisano konzumirati”.Dodao je da su potrebne dodatne studije kako bi se utvrdila tačna veza alkohola sa usporavanjem starenja očiju.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar