MEĐU IZMEĐU

ČUDNI TORNJEVI NA MARSU

631 pregleda
NASA

Rover Curiosity pronašao je na Marsu jako zanimljivu formaciju stena koja odskače od uobičajenog krajolika Crvene planete.Među peskom i gromadama stena u krateru Gale snimio je nekoliko iskrivljenih kamenitih tornjeva. Ovi sedimentni šiljci izgledaju poput smrznutih tokova vode izlivenih iz nekog nevidljivog vrča na nebu, piše Science Alert.

Naučnici smatraju da se radi o materijalu sličnom cementu koji je nekada ispunjavao drevne pukotine kamene stene. Kako je stijena postupno erodirala, iza nje su ostali vijugave strukture kompaktnog materijala. Curiosityje ove kamene strukture snimio 17. maja. Koliko god one izgledale neobično, slične možemo naći na Zemlji. Geolozi obično ovakve visoke tornjeve nastale nakon erozije stijena nazivaju hoodoo. Često ih nalazimo u suvim područjima, poput kanjona Jute ili na jugu Srbije, a sami kameni stubovi ponekad mogu doseći visinu desetospratnice.

„Tornjevi na Marsu doduše izgledaju jako nestabilno u poređenju sa hoodoo-ima koje nalazimo na našoj planeti. No njihovo postojanje pokazuje kako su mogli izgledati drevni uslovi na Crvenoj planeti. Naime, stručnjaci smatraju da je krater Gale u davnoj prošlosti zapravo bio korito jezera.Mada krater nije u potpunosti ravan, ovi čudni stenoviti tornjevi se ističu od ostatka okoline. Za sada nije poznata njihova visina.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar