MEĐU IZMEĐU

CRNI PACOV U EVROPI

1.075 pregleda
Pixabay

Nanovija analiza drevne DNK rasvetlila je misteriju kako je raširio širio crnu smrt”.

Crni pacov je vrsta glodara koji se smatra najvećim krivcem za širenje crne smrti”, a naučnici sada tvrde da je Stari kontinent kolonizovao u dva navrata u periodima koji se poklapaju sa epidemijama kuge.Međunarodnom studijom obuhvaćeni su i pacovi iz Srbije. Naučnici sa Univeziteta Jork i Oksford, u saradnji s kolegama iz Instituta Maks Plank, izvršili su genetsku analizu na vrsti Rattus rattus, koja se često naziva i brodski pacov. Pomoću ostataka drevne DNK crnih pacova – nađenih na arheološkim lokalitetima od I do XVII veka u Evropi i Severnoj Africi –došli su do podataka na koji način se populacija pomenutih glodara raširila.Njihovo kretanje će u budućnosti dovesti do boljeg shvatanja kako je funkcionisala pomorska trgovina, koje regije su bile urbane u rimskom i srednjovekovnom periodu i na koji način su funkiconisale cele imperije.

Stručnjaci tvrde da podaci sugerišu da je pacov kolonizovao Evropu najmanje dva puta, tokom rimske ekspanzije i u srednjem veku. Njihovi rezultati potvrđuju nestanak pacova nakon pada Rimskog carstva, što se poklapa i sa arheološkim podacima.Oni smatraju da je ova tvrdnja najverovatnije povezana sa raspadom ekonomskog sistema Rima, a i klimatskim promenama i justinijanskom kugom iz VI veka. Kada je u srednjem veku opet došlo do uspostavljanja većih gradova i trgovine na daljinu, ovi glodari su počeli da se šire.

Pod uticajem ovih promena dolazi do širokog rasprostiranja još dve vrste glodara – kućnog miša i smeđeg pacova, poznatih po svojoj sposobnosti da iskorišćavaju prednosti života u blizini ljudi, kao što su hrana i transport. Danas je u Evropi najdominantnija vrsta smeđeg pacova, međutim do XVIII veka to nije bio slučaj. Veruje se da su upravo oni svojim dolaskom u Evropu potisnuli tamnijeg rođaka.

Arheolog i straživač dr David Orton je rekao da je naučnicima odavno bila poznata činjenica kako je širenje pacova povezano sa ljudima i događajima. Dugo se, naime, sumnjalo da je širenjem Rimskog carstva došlo do njihove ekspanzije u Evropu.Međutim, iznenađuje jedinstvenost genetske grupe prvih kolonizatora. Svi rezultati ispitivanih ostataka drevnih pacova od Engleske do Srbije sugerišu da je u pitanju bila jedna grupa koja se raširila u jedinstvenom događaju.

On dodaje da se prilikom ponovne kolonizacije u srednjem veku vidi isti obrazac. Iako ovi pacovi čiji su uzorci uzimani od Engleske do Mađarske i Finske imaju drugačiji genetski potpis, opet se uočava grupa iz koje su se pacovi dalje razmnožavali. A ovo su kako tvrdi jasni dokazi o kolonizaciji na evropskom tlu.Naučnici zaključuju da je studija doprinela razumevanju veza između pacova i ljudi, a i posledica do kojih je njihova široka rasprostranjenost dovela. Navodeći kako i male životinje mogu biti deo velike slagalice u otkrivanju misterija iz dalekih istorijskih epoha.U studiji su učestvovali istraživači iz preko 20 zemalja.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar