МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДЕЧАК ОД 30.000 ГОДИНА

Visual Science

Visual Science

Помоћу скелетних остатка и модерне технологије израђена је детаљна реконструкција лица.

Научници су реконструисали лице дечака старог око 30.000 година. Дечак је био сахрањен истовремено са девојчицом на локалитету Сунгир у централној Русији са богатим прилозима. Њихова тела била су прекривена црвеним окером и декорисана привесцима од костију животиња. Сунгир је смештен у Владимирској области у централној Русији. Ради се о најсевернијем праисторијском насељу и најранијем запису раних модерних људи у Европи из горњег палеолита. Археолози су први пут спровели ископавања 1956. године.

На локалитету, за који се верује да је био сезонски ловачки камп, пронађено је више од 80.000 артефаката. Научници су га датовали између 30.000 и 30.400 година пре нове ере, користећи анализу слојева тла, трагова полена и датовање радиоактивним угљеником C14. Многи предмети су направљени од костију мамута, очњака арктичке лисице и камена. Међу налазима су биле перле, привесци, зооморфне фигурице, резбарије од костију мамута и одећа. На локалитету су откривени посмртни остаци девет особа. Најбоље очувани скелети припадали су девојчици и дечаку откривеним 1969. године.

Двојна сахрана дечака и девојчице (Formicola and Buzhilova 2004, fig. 1)

Двојна сахрана деце из Сунгира је спектакуларан пример погреба из средњег горњег палеолита чија се старост процењује на око 30.000 година. Дечак (Sunghir 2) и девојчица (Sunghir 3), старости око 12-13, односно 9–10 година, сахрањени су у исто време, глава до главе, обложени црвеним окером и украшени изузетно богатим гробним прилозима.

Реконструкција двојне сахране (реконструкција Либор Балак)

Хиљаде перли од слоноваче, вероватно пришивених на одећу, дуга копља од исправљених кљова мамута (од којих је једно дугачко 240 сантиметара), бодежи од слоноваче, стотине перфорираних очњака арктичке лисице, пробушени штапови од рогова, наруквице, резбарије животиња од слоноваче, игле од слоноваче и привесци у облику диска били су део орнаментике двојне сахране.

Помоћу скелетних остатка и модерне технологије израђена је детаљна реконструкција лица дечака. Направила га је компанија за научну визуелизацију Visual Science, која је блиско сарађивала с научницима из Института за антропологију и етнографију РАС у Москви. Kораци процеса реконструкције су приказани на слици: почели су креирањем детаљног ласерског скенирања лобање, а затим применили софистициране технике реконструкције да би додали меко ткиво на модел и одредили како је дечак изгледао за живота. Анимација визуелне реконструкције је одлична ствар у археологиији, јер је реконструкција древних људи направљена са великом прецизношћу и пажњом на детаље.

Реконструкција лица праисторијског дечака (извор Visual Science)

(Све о археологији)

О аутору

Stanko

Оставите коментар