MEĐU IZMEĐU

DECI SRBIJE IZ KOSMOSA

228 pregleda
Sergej Rjazanski (Skrinšot)

Na otvaranju Nedelje ruskog filma u Srbiji „Bajke detinjstva” desilo se nešto potpuno neočekivano za sve prisutne. Producent Filip Kudrijašov je priredio veliko iznenađenje prisutnoj deci, svog prijatelja kosmonata Sergeja Rjazanskog, koji se trenutno nalazi U Međunarodnoj svemirskoj stanici, zamolio je da snimi pozdrav iz svemira za decu iz Srbije koja će posetiti Nedelju ruskog filma.

„Dragi mladi gledaoci iz Srbije, poštovana gospodo, prijatelji, sunarodnici, ruski kinematografi, šaljem vam pozdrave iz Međunarodne svemirske stanice”, rekao je Rjzanski. „Nedavno smo preleteli iznad Srbije i naravno, iznad vašeg glavnog grada – Beograda. Veoma sam srećan što svi vi prisustvujete otvaranju Nedelje ruskog filma, ,Bajke detinjstva`, jer bez bajki, bez dečje fantazije, ne bi bilo letova u svemir, ni novih otkrića ni novih uspeha. Nedelja ruskog filma u Srbiji `Bajke detinjstva` se ovaj put održava u godini koja je za nas veoma posebna – šezdesetogodišnjici početka svemirske ere jer je 4. oktobra 1957. godine naša zemlja lansirala prvi veštački satelit Sputnjik.

To je doprinelo početku velikog svemirskog puta. Na festivalu ćete videti odlične animirane filmove renomiranih ruskih studija i igrane filmove koji su dobili brojne prestižne nagrade. Posebno bih želeo da pomenem najnoviji svemirski blokbaster ,Vreme prvih` o izlasku prvog čoveka u otvoreni svemir – o istoriji Alekseja Arhipoviča Leonova. Obavezno pogledajte! Možda će neko od vas poželeti da postane astronaut, prvi astronaut u Srbiji. Da veoma je teško biti prvi, ali će tvoje ime ostati zapisano u vremenu. Inače današnje obraćanje iz svemira je prvo u istoriji naših zemalja. Dragi prijatelji, gledajte ruske dečje filmove, filmove koji vas uče da budete bolji ljudi. Astronaut Roskosmosa Sergej Rjazanski.”

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar