МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДЕСЕТИ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ

Илустрација (ЦПН)

Десета по реду манифестација „Maj месец математике (М3) почиње 10. маја и траје све до краја месеца. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Научни клуб Београд, Београдску тврђаву и парк Калемегдан, пешачку зону Кнез Михаилове и Математички институт САНУ.

Тема јубиларног М3, под слоганом ФОРМУЛА УМЕТНОСТИ, почива на међусобној зависности уметности и математике. Инспирацију смо нашли током недавног обележавања стогодишњице Ајнштајнове теорије релативности, која је захтевала нову физику и нове математичке прорачуне како би се простор и време довели у нераскидиву везу. На овај начин, уведена је револуција у уметности, која почиње да одражава нови однос простор-време у процесу настанка уметничког дела.

Овога маја, публика ће моћи да погледа интерактивну изложбу аутора др Андреаса Мета „Математика и музика , у Математичком институту САНУ, у Кнез Михаиловој улици, као и ауторску изложбу 11 математичара свих земаља света „Поетични светови математичких теорија, у парку Калемегдан. Монографија у издању Центра за промоцију науке пружиће посетиоцима ширу слику о значају популаризације математике, а промоцију књиге „Иза кулисе стваралаштва француског математичара др Седрик Виланија и композитора Карола Бефа, пратиће концерт у Коларчевој задужбини, 22. маја.

Поред главног програма, за посетиоце су припремљене отворене радионицеистраживаћемо, између осталог, џепове Београдске тврђаве очима Харија Потера, али и детективске загонетке у духу романа Агате Кристи. Осим тога, очекују нас предавања домаћих математичара на летњој сцени Калемегдана: сазнаћемо да ли нам је тесно у 3 димензије, о ковиду-19 између математике и Фејсбука, уметности и математици… То су неке од теме о којима ћемо слушати на предавањима.

Током маја, чекају нас и разноврсни математички перформанси и интерактивни експонати у Микрогалерији Научног клуба Београд, у Краља Петра 46, као и обележавање Међународног дана жена у математици, 12. маја. У оквиру манифестације организујемо 10 математичких шетњи Београдом, кроз које се дешава интеракција људи, математике и простора. Кретање повезује тела са јавним простором, па шетањем стварамо математички кључ за читање града. Шетаћемо по центру града, по Калемегдану, Ботаничкој башти, Бајфордовој шуми, али ћемо поћи и у виртуелне шетње.

Више информација о свим детаљима програма М3: www.m3.rs.

(Извор ЦПН)

О аутору

Stanko

Оставите коментар