MEĐU IZMEĐU

DIGITALNA PLJAČKA RASTE

201 pregleda

Analitičari iz bezbednosne firme Group-IB otkrili su da su se ransomver napadi više nego udvostručili u odnosu na isti period prošle godine. Nije se povećao samo broj napada, već i opseg i kvalitet, a to znači samo jedno – ovi maliciozni računarski programi pribavljaju velikuzaradu.Akcije koje su napadačima donosile između jednog i dva miliona dolara, privukle su nove sajber bande koje se uglavnom fokusiraju na velike kompanije iz Severne Amerike i Evrope.

Na osnovu analize više od 500 napada, Group-IB je ispratila evoluciju ransomvera tokom 2020. godine. Na osnovu toga je zaključeno da je scena postala veća i dinamičnija, pa je sve više onih koji na dark web lokacijama objavljuju podatke za neplaćene otkupnine. Pojedini novi igrači su otpočinjali napade prema programima koji nude uputstva u maniru „korak po korak, i informišu o svemu – od toga kako se pronalaze žrtve, do toga kako se pregovara za otkupninu.

Među novajlijamakoji su se tokom 2020. pridružili velikim igračima su Conti, Egregor i DarkSide, a prve dve grupe su se našle među prvih pet koje prednjače po broju napada. Više učesnika u igri uticalo je na povećanje otkupnine, pa je prosečna prošle godine iznosila oko 170 hiljada dolara. Najpohlepnije bande, među njima Maze, DoppelPaymer, ProLock i RagnarLocker, tražile su mnogo veće sume, a kretale su se između jednog i dva miliona dolara. Pobedu je odnela grupa Ryuk, koja je na jednoj žrtvi zaradila 34 miliona dolara.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar