MEĐU IZMEĐU

DNK OD MILION GODINA

232 pregleda

Naučnici su uspeli da izvuku genom star milion godina iz zuba mamuta otkrivenog 70-ih godina prošlog veka u sibirskom večnom ledu.

Stručnjaci do sada nisu bili sigurni može li drevna DNK opstati duže od milion godina. Kada neki organizam umre, njegovi se hromozomi raspadnu na delove koji s vremenom postaju sve kraći.Lanci DNK nakon nekog vremena postanu toliko mali da čak ako se i izvuku iz uzorka, u sebi ne sadrže korisne informacije, objavio je Nature.Genetičar Ludovik Orlando iz Centra za antropobiologiju i genetiku u Tuluzu, u Francuskoj, i kolege uspeli su da izvuku informacije iz kosti konja stare između 560.000 i 780.000 godina, nakon čega su se zapitali može li se to isto uraditi i sa još starijim uzorkom.Posebno su bili optimistični kada je reč o uzorku koji je sačuvan u permafrostu jer konstantno niske temperature večnog leda usporavaju fragmentaciju DNK.

Lav Dalen, genetičar iz Švedskog prirodnjačkog muzeja (SMNH) u Stokholmu, bavi se sekvenciranjem starih ostataka mamuta od 2007. godine, a nedavno je uspeo da ostvariti san kolega iz Francuske.

Njegov tim je sekvencirao uzorke, jedan vunenog mamuta (mammuthus primigenius) i dva stepskog mamuta (mammuthus trogontherii), koje je 1970-ih iskopao ruski paleontolog Andrej Šer.Dalen se nadao da bi DNK iz uzoraka mogao dati neke odgovore na pitanja o evoluciji vunenih mamuta, ali je bio vrlo sumnjičav zbog kvalitete uzoraka.„Nije sve što se nalazi u večnom ledu očuvano. Velika većina uzoraka ima bezvezni DNK, kazao je on.

Međutim, zahvaljujući napretku u tehnologiji sekvenciranja i bioinformatike, njegov tim je naposletku uspeo da izvuče 49 miliona baznih parova nuklearne DNK iz najstarijeg uzorka, pronađenog u blizini sela Krestovka, i 884 miliona baznih parova iz drugog zuba koji pripada uzorku nazvanom Adića.

DNK analiza je pokazala da je uzorak iz Krestovke star 1,65 miliona godina, a uzorak Adiće oko 1,3 miliona.

Ova dva najstarija zuba su izgleda pripadali stepskim mamutima, evropskoj vrsti za koju se smatra da je prethodila vunenim i kolumbijskim mamutima, preneo je portal „Indeks.

 

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar