ТРЕЋИ СМЕР

ДОБАР, БОЉИ, СУВИШАН

Зоран Петровић (Јутјуб)

 

Станко Стојиљковић

 Ко ће следећи седети прекопута у згради на Андрићевом венцу 1? Уколико не знате одговор, немојте се једити. Управо је оглашен сувишни зато што је најбољи.

У чему? У физици, и то на обе „Галаксијине” листе. На јунској „100 најбољих у Србији”, с придодатим хиршовим индексом (осим цитата), испео се на једанасту степеницу. На септембарској „100 Срба по Елзевиру”, када је укључен пондерисани (строжи) хиршов индекс, спустио се шест ниже. У међувремену је освануо у Стенфордовом разврставању врхунских научника на планети као један од деветоро из Србије. Међуједан и по одсто одабраних!

Са 9.041 помињањем (цитирање) у туђим чланцима, хиршовим индексом 48 и пондерисаним 0,96 – а све према подацима Google Scholara из марта ове године, академик Зоран Љ. Петровић достигао је властити врхунац – сувишан у Институту за физику у Београду! С једним гласом вишка на гласању.

Нису рекли да исувише одскаче, а свакако су то подразумевали. Куда ће сада? Најпре у бели свет – на исток или запад, а потом на Андрићев венац – да се врати у земљу. (На Арктик и Антарктик још не може, није се све отопило).

Претерао, сувише претерао у успесима. За тили час је преобраћен из прилога у придев; не буде ли се негде далеко скрасио, претвориће га у именицу – сувишност. Па нека странцима објашњава шта то значи у Србији.

А шта је са Шангајском листом, која обавезно збраја цитате (https://galaksijanova.rs/beograd-pao-zbog-citata/?script=lat), па Института за физику, дела Београдског универзитета? И то ће народ позлатити на Андрићевом венцу. Сетите се математичара Стојана Раденовића: изволите повратну карту, натраг у домовину!

Зашто опет без ректорке или ректора (у оба случаја позовите се на Правопис)? Можда се шачица студената предомисли и на неодређено време поново јој замандали улазна врата.

Отприлике у исто време, дан-два раније или касније, деканица, деканка, деканеса или декан (сами се правописно определите) на седници Статутарне комисије Филолошког факултета у Београду обзнани да извесни професор има 17 тезги! И ником ништа. Е тај би прелетео и стражу и кровове Капетан-Мишиног здања и меко се приземио у своју фотељу. Из трећег смера, свеједно.

 

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар