MEĐU IZMEĐU

DOMAĆI LJUBIMCI NA UDARU

217 pregleda

Šef ruskog centra „Gamaleja Aleksandar Gincburg saopštio je da virusom korona počinju da se zaražavaju, pored ljudi, i domaće životinje, i da se formira prirodan rezervoar virusa.

„U to sam više nego siguran – počinju da se zaražavaju i domaće životinje. I, kao što vidimo, vizoni (krznašica iz porodice kuna). Ako se oni zaražavaju, zašto onda ne i mačke, a ako mačke, zašto ne psi i mnoga druga živa bića za koje još ne znamo da mogu oboleti od ovog virusa. Formira se prirodan rezervoar infekcije i mi ćemo stalno crpiti patogen iz njega i zaražavati se, sve dok velika većina, a još bolje 100 odsto stanovništva, ne bude vakcinisano, rekao je Gincburg.

Gincburg smatra da trenutno postoje svi preduslovi za to da se do novembra 2021. godine reši zadatak zaštite stanovništva Rusije od virusa korona.„Glavni zadatak je da se omogući da se ova bolest kontroliše vakcinom, što znači da oko 70 odsto stanovništva Rusije treba da bude vakcinisano vakcinom Sputnjik Ve, rekao je Gincburg za televiziju „Rusija 24.

On je dodao da će se nakon toga moći reći da je proces zaista pod kontrolom.Takođe je naglasio da se očekuje da će Rusija od januara 2021. godine početi da proizvodi najmanje šest miliona doza vakcine protiv korone mesečno.Ranije je saopšteno da Rusija razvija vakcinu protiv virusa korona za životinje. Vakcina će biti namenjena veoma osetljivim životinjama, na primer mačkama, a prvenstveno će se preporučivati farmama krznaša.Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je 11. avgusta prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida-19 kod ljudi, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar