MEĐU IZMEĐU

KISEONIK NA MARSU?

603 pregleda

U visokorizičnoj misiji, kojoj će biti potrebno oko pet godina da se završi, NASA želi da spusti tim astronauta na Mars posle 2030. godine da napravi kiseonik na Crvenoj planeti.Da bi održali misiju funkcionalnom, neće biti dovoljne zalihe kiseonika koje će poneti sa Zemlje, ali NASA planira da reši problem korišćenjem Moksi sistema, eksperimentalnog projekta za pravljenje kiseonika na planeti Mars.

Ovaj sistem je u probnoj fazi na vozilu koje je sletelo na Mars u julu.

Rover nosi uređaj za pretvaranje ugljen-dioksida, koji sačinjava 96 odsto atmosfere na Crvenoj planeti, u kiseonik, prenosi Si-En-En. U Marsovoj atmosferi ima svega 0,13 odsto kiseonika, u poređenju sa 21 odsto, koliko ima u Zemljinoj.Moksi je aparat koji pravi kiseonik poput drveća – uvlači vazduh sa Marsa i elektrohemijskim procesom odvaja dva atoma kiseonika od svakog molekula ugljen-dioksida.

Naučnici sa vašingtonskog univerziteta Sent Luis su rekli da su možda našli drugu tehniku koja bi mogla da bude dopuna ovom sistemu.Postoji mogućnost i da se smrznuta jezera na Marsu iskoriste za pravljenje kiseonika, jer se veruje da tamo ima slanog rastvora.Prisustvo slanog rastvora je slučajno, jer smanjuje tačku zaleđivanja vode. Ideja je da se uzme slana voda i elektrolizuje. Našim procesom bi se uzela voda i delila na vodonik i kiseonik”, rekao je Vidžaj Ramani, tvorac ideje sa vašingtonskog univerziteta.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar