MEĐU IZMEĐU

DRON U SRCU URAGANA

215 pregleda
Saildrone/NOAA

Prvi put u svetu američki naučnici su nedavno upravljali okeanskim bespilotnim dronom opremljenim kamerom, koji izgleda kao robotska daska za surfovanje, kroz središte uragana četvrte kategorije koji je prelazio preko Atlantskog okeana.Upečatljivi snimci koje je objavila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) pokazale su kako se mali uređaj borio sa 15 metara visokim talasima i vetrovima bržim od 190 kilometara na sat unutar uragana Sem.

Na snimcima se vide tamno nebo i valovi koji bacaju dron.Autonomno vozilo naziva se saildrone, a napravila ga je istoimena kompanija.Dron pokretan vetrom, dužine 7 metara, ima posebno dizajnirano krilo uragana” koje mu omogućuje da izdrži surove uslove u središtu uragana dok prikuplja podatke za naučnike.Prema kompanijskoj internetskoj stranici, dron može meriti brzinu i smer vetra, barometarski pritisak, temperaturu, salinitet, vlažnost i još mnogo toga. Dron je slao podatke u NOAA.

Cilj projekta je da se razumeju fizički procesi da bi se bolje predvideli ovi ekstremni klimatski događaji i ljudi se pripremili za njih.Očekujemo poboljšanje modela predviđanja brzog intenziviranja uragana, rekao je u saopštenju naučnik iz NOAA Greg Folc.Brzi razvoj, kad orkanski vetrovi ojačaju u nekoliko sati, ozbiljna je pretnja obalskim zajednicama, a prikupljeni podaci pomoći će u poboljšanju modela, dodao je on.

Naučnici upozoravaju da klimatske promene zagrevavaju okeane i čine uragane snažnijima, što predstavlja sve veći rizik za naselja na obalama mora i okeana.Ovaj robot može ući tamo gde nijedan istraživački brod nikad nije mogao.Unutrašnjost uragana ranije su snimali samo avioni. Pogledajte snimak na: https://www.youtube.com/watch?v=6B-uwpZD454.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar