MEĐU IZMEĐU

ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE

320 pregleda
Getty Images

Zemlja je u samo tri godine izgubila deo svojeg sjaja.

Naučnici su izmerili odsjaj Zemlje u svemiru i otkrili da naša planeta zapravo više ne sjaji kao pre 20 godina.U posljednja dva desetleća izgubila je deo svojeg pređašnjeg sjaja, ali uzrok tome nije samo taj što je svet zahvatila pandemija koja je unela velike promene u naše živote. Proučavajući sjaj naše planete, astronomi su otkrili da se on iznenađujuće smanjuje.

U studiji koja je objavljena krajem avgusta u naučnom časopisu Geophysical Research Letters istraživači su proučili Zemljin albedo (broj koji pokazuje koliko se svetlosti reflektuje s površine nekoga tela, odnos odražene svetlosti prema svetlosti koja je pala na telo) analiziranjem Zemljinog sjaja u opservatoriji Big Bear u Kaliforniji između 1998. i 2017. godine. To je ekvivalent oko 1.500 noći i podataka uzetih tokom tog vremena.

Analizom tih podataka mogli su oceniti koliko se svetlosti reflektuje od naše planete. Otkrili su da se od 90-ih godina prošlog veka sjaj Zemlje smanjio za 0,5 posto.Pad albeda je bio veliko iznenađenje kad smo analizirali poslednje tri godine prikupljenih podataka, nakon 17 godina gotovo nepromenjenog statusa, objasnio je Filip Gud, astronom iz Instituta tehnologije Nju Džersi i vodeći autor studije.

Zemljin sjaj je razlog zbog kojeg možemo videti i tamniju stranu Meseca dok je on u tranzitnim fazama do punog sjaja. Obično se oko 30 posto sunčevog svetla koje dolazi do Zemlje odbija nazad u svemir od oblaka, snežnih površina i okeana, dajući tako Mesecu nežno svetlo koje se može meriti.Upravo promatrajući Mesec i svetlost koja se sa Zemlje održava na njegovu površinu tokom mesečevih mena, astronomi su otkrili male promene u albedu, posebno u minulih nekoliko godina navedenog razdoblja merenja.

Čini se da oblaci imaju veliki uticaj na Zemljinu reflektivnost, ali jedan od razloga jeste Sunčev sjaj, odnosno koliko svetla stiže na Zemlju sa Sunca. Astronomi su proučili i periodične promene sjaja Sunca da bi ustanovili ima li to značajan uticaj na ono što su zabeležili sa Zemljinim sjajem, a otkrili su da te dve stvari nisu povezane. Dakle, u pitanju je bio neki drugi uzrok.

Upoređujući svoje podatke s podacima projekta CERES (pod ikriljem NASA), koji se bavi proučavanjem oblaka na Zemlji, tim sugeriše da je smanjenje niskih oblaka iznad istočnog dela Tihog okeana možda rezultiralo pomenutim smanjenjem Zemljinog sjaja. Smanjenje prekrivenosti oblacima možda je uzrokovano povećanjem temperature površine mora, s vrlo izglednim vezama sa klimatskim promenama, smatraju naučnici.

Prethodno se verovalo da zagrejanija planeta može rezultirati višim albedom zbog povećane pokrivenosti oblacima, no pokazalo se da to ipak nije slučaj.Zapravo, to je vrlo zabrinjavajuće, smatra Edvard Šviterman, planetarni naučnik sa Univerziteta Kalifornija u Riversajdu, koji nije učestvovao u ovoj studiji.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar