MEĐU IZMEĐU

SRBIJA DRUGA U SOFIJI

267 pregleda
Matematička gimnazija (Wikipedia)

Prema rezultatima Naučnog komiteta Balkanska fizička olimpijada (BFO3), učenici iz Srbije su ponovo ostvarili zapažen uspeh osvojivši tri srebrne i jednu bronzanu medalju.

Srbiju su predstvaljali učenici Matematičke gimnazije iz Beograda: Ana Šušnjar, Vuk Hip i Nikola Lakić (srebro) i Dušica Đorđević – bronzana medalja.U nezvaničnom poretku zemalja učesnica, prema broju poena i medalja prvi su, po treći put, učenici iz Rumunije dok su učenici iz Srbije drugi.

Na Trećoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike učestvovalo je 57 učenika iz 15 zemalja; svih 10 punopravnih članica Balkanske unije fizičara: Albanija, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Kipar, Moldavija, Rumunija, Severna Makedonija, Srbija i Turska, kao i pet gostujućih zemalja: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Turkmenistan, i prvi put Iran i Kazahstan.

Treća Balkanijada je održana onlajn. Takmičenje su u subotu 25. septembra otvorili predsednik Balkanske unije fizičara, profesor Goran Đorđević, iz Departmana za fiziku Univerziteta u Nišu i predsednik Unije fizičara Bugarske profesor Aleksander Drajšuh.

Vođe tima Srbije su bili profesori: dr Ivan Stanić i Aleksandra Gočanin iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Član Međunarondog žirija bio je prof. dr Dragoljub Dimitrijević sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.Nagrade i priznanja je obezbedila Unija fizičara Bugarske. Apsolutni pobednik Olimpijade AndreiDarius Dragomir iz Rumunije dobiće specijalno priznanje, dar Centra Balkanske mreže za matematičku i teorijsku fiziku (SEENET-MTP) iz Niša.

Domaćina četvrte po redu Balkanijade i način njenog održavanja odrediće Izvršni komitet Balkanske unije fizičara tokom novembra meseca ove godine.

info@balkanphysicalunion.info
https://balkanphysicalunion.info/

(Kancelarija Niš)

O autoru

administrator

Ostavite komentar