MEĐU IZMEĐU

DUNAV I SAVA U SEN TROPEU

241 pregleda

Tim studenata Mašinskog fakulteta u Beogradu postigao je veliki uspeh na međunarodnom takmičenju u izradi i trci brodova.

Tim studenata Mašinskog fakulteta Confluence Belgrade postigao je veliki uspeh na međunarodnom takmičenju Hydrocontest 2017 u San Tropeu, a pored osvojenog drugog i trećeg mesta u dve takmičarske discipline, u Beograd donose i Hydrocontest  spirt nagradu!

Takmičenje okuplja studente brodogradnje iz celog sveta, s ciljem istraživanja i promocije energetske efikasnosti plovila, a studenti imaju zadatak da samostalno isprojektuju i izrade jedno ili dva plovila i da se sa njima trkaju protiv plovila drugih timova u tri trke: prevoz teškog tereta (200 kilograma na 400 metara), prevoz lakog tereta (20 kilograma na 600 metara) i trci izdržljivosti.

Studenti MF su nastupili sa dva broda simboličnog naziva – „ Sava” koji je ušao u finale trke za prevoz lakog tereta, ali je zbog problema sa elektronikom, zauzeo drugo mesto i „Dunav”, koji je u trci plovila za prevoz teškog tereta osvojio treće mesto.

Kada je u novembru prošle godine na Katedru za brodogradnju MF stigao poziv od organizatora takmičenja, švajcarske fondacije „Hidros”, bilo je kolebanja da li da se odazovu pozivu. Ipak, proradio je takmičarski duh i petnaestoro budućih brodograđevnih inženjera spremno je prihvatilo izazov da samostalno isprojektuju i naprave dva, u svemu, inovativna, energetski efikasna i ekološka plovila.

„Dunav” je dugačak 3,3 metra, širok 0,57, nosi 200 kilograma tereta i ima maksimalnu brzinu od oko 10 kilometara na sat. „Sava” ima dužinu od 2,4 metra, širinu 0,55, nosivost 20 kilograma i postiže brzinu od oko 19 kilometara na sat.

Projektovanje i izrada plovila su važan deo zadatka, ali pravi izazov su svakako trke. Svi učesnici od organizatora dobijaju elektromotor snage 1.200 vati. Međutim, koje će plovilo biti najefikasnije, zavisi isključivo od veštine studenata da projektuju i naprave brod sa najboljim hidrodinamičkim karakteristikama.Osim toga, ocenjuju se najbolja inovacija, dizajn, ekološki dizajn, komunikacija, promocija tima i slično.

(Izvor Mašinski fakultet)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar