ПАНДОРИНА КУТИЈА

ДВА УДАРА НА ДИНОСАУРЕ?

Shutterstock

Shutterstock

Недавно откривени могући кратер астероида у Атлантском океану којег су научници назвали Надир може бити повезан са астероидом који је убио диносауре, пише The Jerusalem Post.

Сматра се да су диносаури изумрли због једног удара, али џиновски астероид који је окончао рептилску мегафауну можда није дошао сам на Земљу, према недавној студији. Налази објављени у рецензираном научном часопису Science Advances, показују да је велики астероид можда ударио Земљу пре неких 66 милиона година у данашњем северном Атлантику. Будући да се удар догодио отприлике у исто време кад је настао Чиксулуб кратер, за који се верује да је узрокован падом астероида који је убио диносауре, можда је био део кластера астероида или разбијањем једног астероида.

Научници су недавно открили шта би могао бити нови кратер настао ударом астероида у Атлантском океану. Само откриће је случајно тако што га је геолог Уисдин Николсон приметио када је проучавао сеизмичке податке у том подручју као део потпуно неповезане студије о дрифту континента. У то вријеме већ су постојали знакови и докази да је настао ударом астероида. Сам кратер дужине преко осам километара назван је Надир и налази се око 400 километара од обале западне Африке.

Ово откриће је већ било значајно само по себи, ако је заиста реч о ударном кратеру астероида, онда би то био само један од мање од 20 потврђених ударних кратера под водом. Али оно што је још интересантније у вези са овим је сам утицај. Истраживачи који стоје иза студије, предвођени стручњакињом за формирање кратера Вероником Бреј из Лунарне и планетарне лабораторије Универзитета у Аризони, користили су компјутерске симулације да идентификују каква је врста удара астероида могла да формира кратер.

Закључак је да се највјероватније ради о удару астероида, конкретно од који је био широк око 400 метара. Ово је упоредиво са астероидом Benny, који се тренутно сматра једним од најопаснијих за Земљу. Према студији, овај удар би био изузетно снажан, што би резултирало потресима јачине од 6,5 и могао је створити цунамије висине преко 900 метара. Поређења ради, ерупција вулкана 2022. на Тонги била је најснажнија још од ерупције Kракатоа 1883. Али овај удар астероида био би 1.000 пута јачи. Али то би било незнатно у поређењу са ударом астероида Чиксулуб који је убио диносауре.

Диносаури су владали Земљом милионима година. Међутим, ова ера се завршила, за шта научници верују да је узроковано масивним и апокалиптичним ударом астероида. Поемнути догађај изумирања догодио се на граници креде и палеогена, две ере у историји Земље. Kатастрофални удар не само да је збрисао диносауре, већ и 75 посто целокупног живота и можда је помогао настанку кишних шума. Научници су тачно утврдили где се астероид стропоштао на мексичком полуострву Јукатан, а такође су сузили временски оквир догађаја, што би било током пролећа. Kолико су опасни астероиди?

То је једна од најопаснијих природних несрећа која се може догодити. Према истраживању Давидсоновог института за науку, огранка израелског Вајцмановог института, астероид пречника преко 140 метара ослободио би количину енергије најмање хиљаду пута већу од оне коју је ослободила прва атомска бомба. Астероид Чиксулуб био је, међутим, много изнад свега тога. Процењује се да је био широк 10-15 километара, а да је начинио кратер ширине 180 километара и дубине 20 километара.

Астероиди су, иначе, и раније падали на Земљу. Сматрало се да је Чиксулуб изолован случај. Истраживачи су успели да повежу ударне кратере Надир и Чикулуб јер сеизмички подаци указују да седиментни слој у који је астероид ударио вероватно датира негде на граници креде и палеогена. Али то није апсолутно потврђено. Проучавање кратера од под водом је веома тешко.

(Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар