MEĐU IZMEĐU

DVAPUT TVRĐI OD ČELIKA

294 pregleda
Pixabay

Istraživači s Tehnološkog instituta Masačusetsa (MIT) osmislili su novi materijal koji je, kako kažu, jak poput čelika, a ujedno lak poput plastike. Da li je stvoren supermaterijal budućnosti?

Može lako da se proizvodi u velikim količinama, a upotrebljava se za različite stvari: od premaza za automobile i telefone do građevnih blokova za masivne konstrukcije kao što su mostovi, rekao je Majkl Strano, profesor hemijskog inženjeringa na MIT-u i viši autor nove studije.„Obično ne razmišljamo o plastici kao nečemu što možemo da koristimo za podupiranje zgrade, ali sa ovim materijalom biće moguće puno novih stvari. Ima vrlo neobična svojstva i jako smo uzbuđeni zbog toga, izjavio je Strano.

Pomenuti materijal je nekoliko puta jači od neprobojnog stakla, a količina sile potrebna da se razbije dvostruko je veća od sile potrebne da se razbije čelik uprkos činjenici da mu je gustina šest puta manja od gustine čelika, objavio je MIT, a preneo je Jutarnji list.Plastika je, inače, oblik polimera, zajedno sa gumom i staklom, a MIT-ovi istraživači su uspeli da novi supermaterijal stvore razvojem novog procesa za formiranje polimera. Kako objašnjava US Today, oni su hteli da vide mogu li da kreiraju dvodimenzionalnu verziju polimera koja bi mogla da ostane ravna, što bi je činilo vrlo laganom.

Decenijama su pokušavali da stvore takav materijal, a novim procesom koji su razvili pohvalili su se nedavno u naučnom časopisu Nature. Polimeri su lanci pojedinačnih molekula, nazvanih monomeri, a međusobno su povezani hemijskim vezama. Kad se formiraju, polimeri se šire u trodimenzionalne objekte. Čak ako i jedan monomer počne da se rotira, polimer postaje trodimenzionalan.Ključ za proizvodnju novog materijala bio je u stvaranju procesa koji omogućuje monomerima da se povežu i prerastu u polimerni lanac bez lutanja bilo kojega od monomera.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar