MEĐU IZMEĐU

KOJE BOJE KOMARCI VOLE

214 pregleda
Shutterstock

U prirodu je bolje ići u plavoj, zelenoj ili beloj boji. Međutim, ni to nije garancija da ćete biti spaseni. Zbog čega?

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu shvatili su da komarci, kada osete dah čoveka, lete ka određenim bojama, uključujući crvenu, narandžastu, crnu i plavu. S druge strane, ne obraćaju pažnju na zelenu, ljubičastu, plavu i belu.Istraživači veruju da ovi nalazi pomažu da se objasni kako komarci pronalaze ljude, jer ljudska koža, bez obzira na pigmentaciju, komarcima emituje jak crveno-narandžasti signal.

„Kada namirišu određena jedinjenja, kao što je ugljen-dioksid iz našeg daha, to stimuliše oči komaraca da skeniraju određene boje i druge vizuelne obrasce koji su povezani sa izvorom tog mirisa”, rekao je Džefri Rifel, glavni autor studije.Jedno od najčešćih pitanja koje mi postavljaju jeste: Šta mogu da uradim da me komarci ne grizu?’ Ranije sam rekao da komarce privlače tri glavna faktora: vaš dah, znoj i temperatura kože. U ovoj studiji smo pronašli četvrtu osobinu: crvenu boju, koja se može naći – ne samo na vašoj odeći – nego i na koži, bez obzira na boju same kože”, objašnjava Rifel, prenosi ruski National Geographic.

Istraživači su posmatrali komarce u minijaturnim komorama koje su prskale specifične mirise, a onda nudile komarcima različite vrste vizuelnih obrazaca, kao što su obojena tačka ili ljudska ruka.Pre prskanja ugljen-dioksida, komarci su uglavnom ignorisali tačku na dnu komore, bez obzira na njenu boju. Nakon što bi naučnici u komoru prsnuli ugljen-dioksid, komarci su nastavili da ignorišu tačku ako je zelena, plava ili ljubičasta. Ali ako je tačka bila crvena, narandžasta, crna ili plava, odmah bi ih privukla.

„Zamislite da hodate ulicom i namirišete kolač sa cimetom. To može da bude znak da se u blizini nalazi pekara i vi ćete početi da je tražite. Zato smo počeli da istražujemo šta komarci traže nakon što nanjuše njihovu verziju kolača”, kaže Džefri Rifel.Naučnici ne znaju da li komarci opažaju boje kao mi, ali većina boja koje insekti preferiraju nakon što osete ugljen-dioksid odgovaraju talasnim dužinama koje mi opažamo kao crvenu, naradžastu, crnu ili plavu. Ljudska koža, bez obzira na pigmentaciju, takođe emituje signal u crveno-narandžastom opsegu.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar