MEĐU IZMEĐU

DŽINOVSKA KORALNA RUPA

409 pregleda
Blizu Australije (Vikipedija)

Geolozi su je ranije primetili, ali tek su sada ronioci ušli u potpuno istražili Plavu rupu u Velikom koralnom grebenu. Ono što su u njoj otkrili potpuno ih je iznenadilo. Plava rupa se nalazi više od 200 kilometara udaljena od severoistočne obale Australije. Iako se vrlo malo zna o njoj, početna istraživanja utvrdila su da se u rupi, uprkos rasprostranjem procesu izbeljivanja korala u okolini, nalaze potpuno zdrave kolonije korala.

Džoni Gaskel, pomorski biolog, podelio je na Instagramu fantastičnu fotografiju Plave rupe. „Plavu rupu su ranije primetili geolozi, koji smatraju da bi ova rupa mogla da bude starije od poznate Velike plave rupe kod Belizea”, napisao je Gaskel.

Da bi stigli do nje morali smo da putujemo 10 sati i da putovanje savršeno uskladimo sa plimom, ali je sav trud itekako vredeo. Tim ronilaca detaljno je istražio prvih 20 metara Plave rupe. „Bilo je sjajno videti velike i zdrave kolonije korala. Uskoro ćemo objaviti i snimak korala unutar rupe”, istakao je Gaskel.

Otkriće zdravih kolonija korala predstavlja iznenađenje za stručnjake, ponajviše zbog izuzetno pogubnog i rasprostranjenog procesa izbeljivanja.

Veliki koralni greben pretrpeo je nekoliko širokorasprostranjeno izbeljivanje, posebno pojačano prošle i početkom ove godine, a stručnjaci su zbog toga zabrinuti da li će greben moći da se izbori sa fenomenom globalnog zagrevanja.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar