MEĐU IZMEĐU

EVO ZAŠTO SE BRŽE STARI

260 pregleda

Studija sa Harvarda pokazuje da je veći unos voća i povrća povezan s manjom smrtnošću. Ali postoji li savet šta činiti da bismo izgledali mlađe? Ne možete uticati na genetiku, ali možete preuzeti kontrolu nad drugim činiocima koji će vam pomoći da zadržite mladolik izgled”, kaže dr Judžin D. Eliot za Eat This Not That. Nastavite da čitate da biste saznali zbog kojih se svakodnevnih navika brže stari.

Preterano izlaganje suncu

Preplanuli ten je privlačan, ali prekomerno izlaganje suncu može imati katastrofalne učinke koji mogu dovesti do pojave bora.Kratkoročno možete zaraditi opekotine, ali dugotrajni učinci su ozbiljniji. Sunčanje uzrokuje prerano starenje kože. Fotostarenje je pojam koji se odnosi na preuranjeno starenje kože uzrokovano nekontrolisanim izlaganjem suncu, odnosno ultraljubičastom zračenju (UV)”, izveštava Yale Medicine.

Znaci fotostarenja su boranje kože, pigmentacijske promene poput staračkih pega i pegica, gubitak tonusa kože (smanjena elastičnost), gruba i neujednačena tekstura kože, puknuti kapilari (obično oko nosa i na prsima) i crvenilo i mrlje. Dr Eliot savetuje korišćenje krema za zaštitu od sunca, koje su mehaničke i sadrže cink i/ili titanijumov oksid i vrlo delotvorno blokiraju štetne UVA zrake.

Pijenje gaziranih sokova

Gazirani sokovi puni su šećera, a istraživači sa Univerziteta San Francisko zaključili su da je njihovo pijenje povezano sa starenjem ćelija. Redovna konzumacija gaziranih pića zaslađenih šećerom mogla bi uticati na razvoj metaboličkih bolesti ubrzanim starenjem ćelija. Izuzetno visoka doza šećera koju možemo uneti u svoje tijelo u roku od nekoliko sekundi pijući zaslađena pića otrovna je za metabolizam”, navode u zaključku objavljenom u Science Daily-u.

Isto vredi i za slatku hranu.

Premalo se vežba

Niska fleksibilnost u dvadesetim i tridesetim godinama kasnije bi mogla uzrokovati neke probleme, a glavni su bolovi u zglobovima ili mišićima i pogrbljeno držanje. Postoje određene vrste vežbi koje mogu pomoći da se opuste mišići i zglobove, poput joge ili pilatesa. No, fleksibilnost se može povećati čak i ako se bavite dizanjem tegova. Važno je započeti i završiti svaki trening zagrevanjem, odnosno istezanjem.

Ne spava se dovoljno dobro

Poremećaj disanja u snu (apneja) i poremećaji sna povezani su sa starenjem. Dr Andrea Pol kaže da dobar san može učiniti čuda za izgled i omekšati fine linije na licu, pa preporučuje osam sati sna noću.

Živi se pod stresom

Hronični stres skraćuje telomere, krajeve hromosoma – strukture unutar svake ćelije koja sadrži gene. Ljudi s kraćim telomerima izloženi su većem riziku od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i nekih oblika raka.

Pušenje spušta očne kapke

Značajna studija pre osam godina pokazala je da pušenje cigareta uzrokuje stariji izgled. Na licima osoba koje puše uočeno je da su im se gornji kapci spustili, a donji popustili, a imali su i više bora oko usana, piše časopis Plastic and Reconstructive Surgery.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar