ЕКСПЛОЗИЈА ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

ЕВОЛУЦИЈА КОЈА ТЕЧЕ

Досадашње промене (Википедија)

Досадашње промене (Википедија)

Са алатима за преуређивање можда ће једнога дана људи бити у стању да контролишу гене и ДНK до тачке да ће постати имуни на болести, чак и на старење.

Људи се сваког дана у сваком погледу мењају; еволуција не стаје, нити се предаје. Куда то води? За сада је извесно у висину: године 1880. просечни Американац достизао је 170, данас већ 177 сантиметара.

Али научници предвиђају кудикамо темељније, од којих је један седињење с машинама који ће човеку изоштрити слух, вид, унапредити здравље и још много тога. Већ постоје псраве за слух који омогућују снимање звукова, стварају тзв. белу буку, чак имају уграђени телефон, пише „Сајенс алерт”.

Разумни двоножац мењаће се
и изнутра: гени ће еволуирати
на микроскопском нивоу да би
му олакшали преживљавање.

Други пример су бионичке очи које помажу слепима да виде. Није немогуће замислити да ће се једнога дана високотехнолошке направе користити да се види што се сада сматра невидљивом, попут различитих светлосних таласа (инфрацрвени или ултраљубичасти). Доћи ће дан када свакојака помагала (протезе) неће бити само за особе с инвалидитетом.

Разумни двоножац (Homo sapiens) мењаће се и изнутра: гени ће еволуирати на микроскопском нивоу да би му олакшали преживљавање. Тако је откривено да нека деца заражена сидом у Јужној Африци живе здравим живото. Показало се, наиме, да се одликују урођеном заштитом (имунитет).

Највећи искорак у следећих 1.000
година представљаће – бесмртност!

Са алатима за преуређивање можда ће једнога дана људи бити у стању да контролишу гене и ДНK до тачке да ће постати имуни на болести, чак и на старење. Може се само нагађати колико и како ће се променити људска ДНK у следећих хиљаду година.

Људска еволуција се, поред осталог, мора преусмерити ради опстанка у другачијим космичким условима, на пример за живот на на Марсу који добија  за 66 одсто мање сунчеве светлости од Земље.

А то значи да становници морају имати веће зенице да упију више светла. Како је гравитација на Марсу само 38 посто Земљине, тамо ће се рађати све сами кошаркаши, а ови ће бити виши од било кога срећемо.

Највећи искорак у следећих 1.000 година представљаће – бесмртност. У Италији и Kини  пресађују главу животињама да би установили може ли се пребацити свест из једног у друго тело. Након тога на ред долази трансплантација људске главе.

Спојила се с машинама или се сама преобратила у машине, једно је извесно – људска врста наставља да се мења. Подсећа ли вас то на чувену књигу у врме нашег комунизма – „Револуција која тече”? Аутора смо намерно изоставили.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Ако би се хируршки могли спојити глава и телео, уз очување функција, не пресађује се глава него тело. Глава носи индентитет особе која сада има ново, друго тело. Не може се пребацити свест из једног у друго тело. Тело не носи свест него глава. Пресађено тело треба да успостави своје функције, могуће уз неке измене, стимулисане од стране новог ,,газде”, мозга.

Оставите коментар