МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЕВРОПСКЕ ДНК ГРАНИЦЕ

Европа (Википедија)

Границе европских држава мењане су много пута кроз историју из различитих разлога – од ратова, преко националности, вере или политике. Kако би Европа изгледала ако бисмо све то оставили по страни и поделили је на основу њеног ДНK?

Мапа која је пред вама представља европски континент подељен на основу хаплогрупа.

(Reddit via Brilliantmaps.com)

У људској генетици, Y-хромозом ДНK хаплогрупе су хаплогрупе које се међусобно разликују по непроменљивим деловима Y-хромозома ДНK ланца који остају исти из генерације у генерацију. Укратко, распрострањеност хаплогрупа изгледа овако:

Хаплогрупа R1b

Најчешће се јавља по мушкој линији у западној Европи и неким деловима Русије (на пример Башкир мањина) и централне Африке (Чад и Kамерун). Такође је присутна на нижим фреквенцијама широм источне Европе, западне Азије и у деловима Северне Африке и централне Азије.

Хаплогрупа R1а

Лоцирана је у широком региону Евроазије, простире се од Скандинавије, преко централне Европе, до јужног Сибира и јужне Азије.

Хаплогрупа N

Има широку географску дистрибуцију широм северне Евроазије, а такође је повремено примећена и у другим областима, укључујући југоисточну Азију, Пацифик, југозападну Азију и јужну Европу.

Хаплогрупа I1

Ова хаплогрупа свој врхунац фреквенције достиже у Шведској (52 одсто мушкараца у округу Вестра Јеталанд) и западној Финској (више од 50 процената у провинцији Сатакунта). Што се тиче националних просека, пронађена је у 35 до 38 одсто мушкараца у Шведској, 32,8 одсто у Данској, око 31,5 одсто у Норвешкој и око 28 одсто у Финској.

Хаплогрупа I2

Хаплогропа I2 максималну фреквенцију достиже у динарском делу Балкана, где је забележено да су мушкарци међу највишима на свету са просечном висином од 185,6 сантиметара.

Хаплогрупа Ј1

Ову хаплогрупу данас у значајним фреквенцијама могуће је пронаћи у, на или близу Блиског истока, деловима Kавказа, Судана и Етиопије. Такође, налази се у високим фреквенцијама и у деловима Северне Африке, Јужне Европе и међу јеврејским групама. У мањим количинама присутна је и у централној Азији и на Индијском потконтиненту.

Хаплогрупа Ј2

Налази се у западној Азији, централној Азији, Јужној Азији, Европи и Северној Африци, али се најчешће повезује са севернозападном Азијом. Сматра се да је Ј2 настао између Kавказа, Месопотамије и Леванта.

Хаплогрупа Е

Већина чланова хаплогрупе Е-М96 припадају једној од идентификованих група, јер је Е-М96 редак. Е1а и Е-М75 се налазе скоро искључиво у Африци.

Хаплогрупа G

На нивоу националних популација хаплогупа G-М201 најчешће се налази у Грузији, а може се наћи и у другом регионалном и мањинском становништву на Kавказу. У мањој мери G М201 присутна је и међу етничким групама у Европи, Јужној Азији, централној Азији и Северној Африци.

(Извор Блиц)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар