MEĐU IZMEĐU

EVROPSKE DNK GRANICE

6.141 pregleda

Granice evropskih država menjane su mnogo puta kroz istoriju iz različitih razloga – od ratova, preko nacionalnosti, vere ili politike. Kako bi Evropa izgledala ako bismo sve to ostavili po strani i podelili je na osnovu njenog DNK?

Mapa koja je pred vama predstavlja evropski kontinent podeljen na osnovu haplogrupa.

(Reddit via Brilliantmaps.com)

U ljudskoj genetici, Y-hromozom DNK haplogrupe su haplogrupe koje se međusobno razlikuju po nepromenljivim delovima Y-hromozoma DNK lanca koji ostaju isti iz generacije u generaciju. Ukratko, rasprostranjenost haplogrupa izgleda ovako:

Haplogrupa R1b

Najčešće se javlja po muškoj liniji u zapadnoj Evropi i nekim delovima Rusije (na primer Baškir manjina) i centralne Afrike (Čad i Kamerun). Takođe je prisutna na nižim frekvencijama širom istočne Evrope, zapadne Azije i u delovima Severne Afrike i centralne Azije.

Haplogrupa R1a

Locirana je u širokom regionu Evroazije, prostire se od Skandinavije, preko centralne Evrope, do južnog Sibira i južne Azije.

Haplogrupa N

Ima široku geografsku distribuciju širom severne Evroazije, a takođe je povremeno primećena i u drugim oblastima, uključujući jugoistočnu Aziju, Pacifik, jugozapadnu Aziju i južnu Evropu.

Haplogrupa I1

Ova haplogrupa svoj vrhunac frekvencije dostiže u Švedskoj (52 odsto muškaraca u okrugu Vestra Jetaland) i zapadnoj Finskoj (više od 50 procenata u provinciji Satakunta). Što se tiče nacionalnih proseka, pronađena je u 35 do 38 odsto muškaraca u Švedskoj, 32,8 odsto u Danskoj, oko 31,5 odsto u Norveškoj i oko 28 odsto u Finskoj.

Haplogrupa I2

Haplogropa I2 maksimalnu frekvenciju dostiže u dinarskom delu Balkana, gde je zabeleženo da su muškarci među najvišima na svetu sa prosečnom visinom od 185,6 santimetara.

Haplogrupa J1

Ovu haplogrupu danas u značajnim frekvencijama moguće je pronaći u, na ili blizu Bliskog istoka, delovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Takođe, nalazi se u visokim frekvencijama i u delovima Severne Afrike, Južne Evrope i među jevrejskim grupama. U manjim količinama prisutna je i u centralnoj Aziji i na Indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2

Nalazi se u zapadnoj Aziji, centralnoj Aziji, Južnoj Aziji, Evropi i Severnoj Africi, ali se najčešće povezuje sa severnozapadnom Azijom. Smatra se da je J2 nastao između Kavkaza, Mesopotamije i Levanta.

Haplogrupa E

Većina članova haplogrupe E-M96 pripadaju jednoj od identifikovanih grupa, jer je E-M96 redak. E1a i E-M75 se nalaze skoro isključivo u Africi.

Haplogrupa G

Na nivou nacionalnih populacija haplogupa G-M201 najčešće se nalazi u Gruziji, a može se naći i u drugom regionalnom i manjinskom stanovništvu na Kavkazu. U manjoj meri G M201 prisutna je i među etničkim grupama u Evropi, Južnoj Aziji, centralnoj Aziji i Severnoj Africi.

(Izvor Blic)

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Ja bih da postavim jedno tehnicko pitanje. Naime, na pocetku teksta prikazana je karta koju autor komentarise sa „Mapa koja je pred vama predstavlja evropski kontinent podeljen na osnovu haplogrupa“. Ako dobro razumem, ona predstavlja drzave u svojim granicama prema dominantnoj haplogrupi. U tom kontekstu bih pitao redakciju i autora teksta otkuda to da je srpska pokrajina Kosovo i Metohija prikazana kao posebna teritorija? Zar nije trebalo da redakcija napravi novu kartu u skladu sa nasim Ustavom, jer bi u pravnim drzavama ovako nesto bilo sankcionisano.

Ostavite komentar