MEĐU IZMEĐU

FABIOLA ĐANOTI PONOVO

376 pregleda

Savet CERN-a, Evropske organizacije za nuklearna istraživanja dodelio je Fabioli Đanioti drugi mandat na funkciji generalne direktorke ove najveće evropske naučne organizacije. Đanoti je generalna direktorka CERN-a od 2016. godine, kada je postala prva žena na čelu organizacije, a sada i prva osoba koja je dva puta birana na najvišu funkciju.

 „Oduševljena sam što je Fabiola Đanoti osvojila drugi mandat. CERN će nastaviti da koristi njeno snažno vođstvo i iskustvo, naročito za važne dolazeće projekte kao što su visokoluminozni (Large Hadron Collider, LHC), implementacija Evropske strategije za fiziku čestica i izgradnja centra Science Gateway”, rekla je predsednica CERN-ovog saveta Ursula Basler. „Tokom njenog prvog mandata, pokazala je veliku veštinu vođenja naše raznolike i međunarodne naučne organizacije, postajući uzor, naročito za žene u nauci”.

„Veoma sam zahvalna Savetu CERN-a što je potvrdio poverenje u mene. Ovo je velika privilegija i ogromna odgovornost”, rekla je generalna direktorka CERN-a, Fabiola Đanoti. „Naredne godine biće krucijalne za postavljanje temelja CERN-ovih budućih projekata i ja sam počastvovana što ću imati priliku da radim sa svim državama članicama, kao i drugim međunarodnim partnerima i svetskom zajednicom fizičara čestica.

Fabiola Đanoti je doktorirala na Univerzitetu u Milanu 1989. godine, a od 1994. godine radi kao istraživač u CERN-u. Vodila je ATLAS kolaboraciju od 2009. do 2013. Godine, uključujući i period kada su eksperimenti ATLAS i CMS objavili otkriće Higsovog bozona. Za ovo otkriće 2013. godine Nobelova nagrada iz fizike dodeljena je Fransoa Englertu i Piteru Higsu.

Fabiola Đanoti je jedna je od „100 najinspirativnijih žena” u izboru „Gardijana ” (2011), bila je među prvih pet ličnosti 2012. godine prema „Tajm” magazinu, kao i na listi „100 najuticajnijih žena” u izboru „Forbsa” 2013. i 2017. godine. Drugi petogodišnji mandat Fabiole Đanoti počinje 1. januara 2021. godine. Tokom njenog prvog mandata Republika Srbija je primljena u punopravno članstvo CERN-a.

(Izvor IFIZ)

 OVDE pročitajte kratak prikaz nove direktorke CERN-a, pod naslovom „Majka Tereza svetske fizike”, objavljen nakon njenog prvog izbora.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar