MEĐU IZMEĐU

UJUTRU VIŠI, NOĆU NIŽI

584 pregleda

Ljudsko telo je savršena mašina. Tokom dana, naše telo prolazi kroz određene promene, ponekad i neverovatne. Da li ste znali da vam težina, puls i temperatura stalno variraju?

 Dr Rejmond Roko Monto, ortopedski hirurg iz SAD, napravio je listu nekih od najneobičnijih promena koje se dešavaju u našem telu u jednom danu. Verovatno ste shvatili da ste ujutro malo viši nego noću. Ali zašto se smanjujemo tokom dana?

Realnost je da su diskovi u našoj kičmi napravljeni od materijala sličnog želatinu. Tokom dana, gravitacija utiče na njih, što nas čini između 1 i 2,5 santimetra nižim. „Izgubite oko 1% svoje visine i povratite je noću, kada legnete i hidrirate se”, objasnio je Monto.

„Što je veća brzina otkucaja srca, to je bolje vreme za vežbanje, kaže dr ortopedski hirurg Rejmond Roko Monto iz SAD .

 Kada se merimo na vagi, nikada ne vidimo isti broj, čak i ako je isti dan. Zašto nastaje ovaj fenomen? Fluktuacije u težini uglavnom su povezane sa nivoom tečnosti, koji zauzvrat ima veze sa hidratacijom i gubitkom vode iz tela kroz znoj i urin. Međutim, naše telo je programirano da dobije određenu težinu u popodnevnim satima, zbog fluktuacija hormona kortizola, koji je, između ostalog, odgovoran za kontrolu proteina, ugljenih hidrata i metabolizma masti.

Ujutru ovo kolebanje vam pomaže da akumulirate dovoljno energije da biste preživeli prve sate dana. Međutim, popodne opada nivo kortizola, usporava se metabolizam, što istovremeno čini vaše telo „efikasnijim“.

Zbog fluktuacije hormona, naše telo ujutru efikasnije rešava stres. To donosi mali rizik od povreda noću. „To je verovatno povezano sa smanjenjem određenih hormona stresa”, objasnio je Monto. Stručnjak je dodao da, prema statističkim podacima, „ima više povreda u noćnim sportovima u poređenju sa takmičenjima koja se održavaju preko dana”. U neko doba dana vaše srce počinje brže da kuca, što znači da ste spremni da naporno radite.

Srce menja brzine (Piksabej)

„Što je veća brzina otkucaja srca, to je bolje vreme za vežbanje”, rekao je Monto, koji je naglasio da će vam ovo pomoći da trenirate više i brže se oporavite. Da biste pronašli svoj savršeni trenutak, jednostavno morate da izmerite puls tokom dana i odredite kako se menja tokom vežbe. Tokom dana, temperatura našeg tela se menja, i to nije razlog za zabrinutost. Iako je normalna temperatura 37 stepeni Celzijusa, oscilacije između 35,5 i 37,2 ne predstavljaju opasnost po zdravlje. Vaše telo je obično hladnije u 6 ujutru (36,4 stepena), a toplije između 4 i 6 posle podne (oko 36,6 stepeni).

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar