МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГАЛАКСИЈА ЧЕТВРТИ ПУТ

Насловнице

Ако не буде кашњења у штампарији, трећи број ГАЛАКСИЈЕ у овој години (четврти до сада), појавиће се већ у понедељак у продаји с мноштвом узбудљивих и необичних есеја и чланака и једним надасве надахњујућим разговором.

Крај КОСМОСА

(или „Сигнали судњег дана”)

„Цео свемир се буквално преуређује и нови поредак успоставља. Најбоља аналогија из свакодневног живота јесте прелаз воде из течног у чврсто стање (лед) или гасовито стање (водена пара). Симетрија молекула у супстанци се потпуно мења и једна фаза се битно разликује од друге. Само што у случају свемира, фазни прелаз има катастрофалне последице за све структуре у њему”, објашњава проф. др Дејан Стојковић са Државног универзитета Њујорк, један од најбољих познавалаца „црних рупа” у свету.

Добра СМРТ

(Еутаназија и потпомогнуто самоубиство)

Иако изгледа да те две тачке треба да буду симетричне (да се смрт дефинише на начин да представља супротност од рођења, рецимо да се рођење и смрт дефинишу тренутком првог и последњег удисаја ваздуха, или првог и последњег електричног импулса из мозга), између ових тачака постоји више важних, не увек лако објашњивих разлика, сматра проф. др Јован Бабић.

Троједини ЕЛЕКТРОН

(Религијско-квантномеханички паралелизам)

Наиме, електрон није честица, али може да целовито испољи честична својства, није ни талас, али може да целовито испољи и таласна својства, него је честица и талас, али не као збир њихових својстава, него као нешто треће – тројединост. Kао што не можемо знати шта заиста јесте Бог, али знамо за два начина пројаве Божје суштине (Христос и Свети дух = Тело и Енергија), исто тако не можемо знати шта јесте електрон, али знамо за два начина његове пројаве (честица и талас = супстанца и енергија), упоређује знану субатомску честицу и недокучивог Створитеља проф. др Љубо Ристовски.

Ми смо што МАШИНЕ НИСУ

Евоцирали смо унеколико један број особености у случају сваког од ентитета – човек, животиња, машина, са страница књиге „Човек, животиња и машина” (Жорж Шапутије и Фредерик Каплан), нашавши, пре свега, да се у сваком од њих може да говори претежно у истим терминима, све и да се срећу оне у различитој мери и довољно различито. По томе би се реч (појам) програм нашла у основи функционисања како (аутоматизованих) технолошких направа, тако и биолошких система, што само потврђује да се и о човеку, и о животињи, и о машини може да говори, ипак, са истих аспеката, закључује проф. др Милан Д. Тасић.

КВАНТНА козметика

(Будућност која је почела)

Угао гледања квантне козметике, коју осмишљава и производи компанија „Зептер”, приступа лепоти уважавајући класично, а додајући јој нову димензију –  доживљај узвишеног. Тај доживљај није тренутан као кад угледамо нешто изузетно лепо (складно), већ доживљај осећаја сопствене лепоте у хармонији тела коју остварују квантни производи. Јер они, поред побољшаног визуелног изгледа коже, буде осећај благодети постојања. Kвантни производи делују на наноквантном нивоу на кожу, и то не само енергетски, на класичан начин, већ и енергетски-информационо, на квантни начин, дочарава свој изум проф. др Ђуро Коруга.

 КРСТ у крсту

Из центра исходе четири основне осе, показујући четири стране света: север, југ, исток, запад. Кроз центар пролази космичка оса која одређује зенит, највиши идеал и надир, најнижу тачку дна. Из сецишта се уздиже дрво живота, где правац север-југ одређује екстремне положаје сунца, а правац исток-запад је положај равнодневнице, тумачи академик Драган Раденовић исходиште симбола који се среће у свим великим светским религијама.

Парадокс МАСЕ

(Где се и како ствара?)

Не, ниједно М, ничији Бог не може да буде почетак света. И баш то решава проблем тамне енергије. Уз сваку новостворену масу Максвел‑Њутнов постулат: нигде се не може створити маса а да у виду дијамасеног помераја вакуума иста толика маса из тог простора не изађе. Да ли се ствара у језгрима активних галаксија и њиховим „црним рупама”? – пита се и одговара  Милан Д. Нешић.

Земљине РЕВОЛУЦИЈЕ

Кружење око Сунца се обавља по елиптичној путањи чији је период око 365 дана! Током године мења се удаљеност, па је најудаљенија у афелу (око 4. јула) – 152,1 милиона километара, а најближа у перихелу (око 3. јануара) када приђе на 147,09 милиона километара. Тренутна минимална брзина револуције Земље у афелу износи 29.290 метара у секунди, а тренутна максимална брзина у перихелу износи 30.290 метара у секунди! Ова разлика брзина износи 1.000 метара у секунди и сведочи о томе да се наша планета креће непрестано убрзано! – подсећа Радован Ђукић.

Мали велики КОРАК

Искорачај Нила Армстронга на Месечево тле пре 50 година обележио је почетак нове епохе у историји човечанства, епохе човековог освајања других небеских тела. Kако је донета одлука о слању људи на Месец, који су били главни кораци на том путу и због чега после завршетка програма „Аполо” човек никад више није тамо одлетео? – описује највећи научно-технолошки подухват у људској историји мр Грујица С. Ивановић.

 ЗОДИЈАК из Леснова

(Kосмологија на српским средњовековним фрескама)

Нема никакве дилеме да су прелепа бића која окружују Христа у горњем делу свода припрате небески анђели. Но ко су нага и полунага створења која се налазе унутар планета и Месеца? Једно од њих носи Сунце, друго јаше двоглаву неман на слици знака Јарца. Сва имају крила, а неколико и нешто налик кратким рошчићима на глави. По свему судећи, представљају бића која се зову демони, али нису демони у који су по јудео-хришћанском веровању носиоци свега негативног; на пример ђаволи, врагови, одгонета несвакидашњу тајну др Драгана Ван де моортел-Илић.

 ЗЕЛЕНИ БЕТОН саване

Тај недосежан идеал је хармонија природног и вештачког, пасторалног и урбаног, зеленог и бетонског. Недостижна хармонија, можда, али помирљива у надолазећем добу вештачке интелигенције, предвиђа Горан Станковић.

 Ах, тај ФЕСТ

Диск пречника 15 сантиметара, од печене глине, с претходно утиснутим „текстом”, настао је, претпоставља се, у бронзаном добу. Али све је још у нагађању, јер не постоји начин да му се поуздано утврди старост. Досад није нађено ништа слично, јер можда није ни направљено, па га не можемо ни са чим упоредити. Добро, а ко је довезао Индијанце на Крит неколико хиљада година пре Кристифора Колумба? – уводи нас у нову загонетку Миодраг Иванишевић.

СРЦЕ соли

Прошле ноћи уснио сам повратак у Лас Брухас. Ходао сам напуштеним улицама рударског градића, удишући мирис соли. Није га доносио морски ветар, иако је море било близу: као дах земље, со се издизала из окана, што су водила у тунеле зидова прекривених кристалним грудама; таложећи се, застирала је грађевине танком белом скрамом, слепљивала ми трепавице, попут иња. Болних очију, кретао сам се ка ободу насеља, тражећи отворена гротла рудника – улаз у лавиринт у којем су многи нестали, започиње своју научнофантастичну скаску Милош Михаиловић.

Нигеријски СПАМ

Ко каже да је то чиста превара? Ето, мени је донео нешто што прижељкујем већ двадесетак година. Добро, није баш 20 милиона долара које ми је оставио неки непознати рођак, али… Прочитајте до краја занимљиву дгодовштину Дејана Ристановића.

За сам крај две ексклузиве, како то воле новинари да се хвале:

100 СРБА по Елзевиру

И тако ме сустигне глас да је чувени „Елзевир”, највећи издавач научне литературе на свету, увео строже вредновање: није више довољан Хиршов индекс, на који се непрестано позивам. Зашто? Нисте, ваљда, због српске „Галаксије”, из које сте већ преузели један есеј – и на томе стотину пута захваљујемо – променили правила? Јесте, у реду. Од сада важи „пондерисани хирш (hE)”. Молим?! „Пондерисани Хиршов индекс” – исповеда се наглас Станко Стојиљковић.

 СРПСКИ ШАХ с коцком

Игра „Шаховска коцка” обједињује правила која важе у древној игри шаха и нових која су објашњена у даљем тексту. За ову игру потребна је коцка и табела од 16 поља у којима се уписују потези које одиграмо. Тако нас Горан Митић уводи у узбуђујућу мисаону пустоловину, за коју, без имало претеривања, можемо рећи да је кудикамо изазовнија од Рубикове коцке.

Поштовани Галакасијанци већ смо започели да склапамо пети број. Будите чланови, можда и претплатници, тајног читалачког братства који ће пре свих сазнавати и спознавати нове мисаоне увиде.

ГАЛАКСИЈА – НАУЧНИ МАГАЗИН ЗА ПАМЕТНУ СРБИЈУ

О аутору

Станко Стојиљковић

2 коментара

  • Имам утисак да вешто кријете од мене где се часописи могу купити или поручити. Извињавам се ако грешим.

    Срдачан поздрав и поштовање.

  • Ма не грешите Радоване, позовите издавача (Школски сервис Гајић) ма телефоне: 0113087 800 или 064 859 3057 или му пиште на електронску адресу: skolskiservisgajic@gmail.com. Станко Стојиљковић

Оставите коментар