MEĐU IZMEĐU

GALAKSIJA ČETVRTI PUT

822 pregleda

Ako ne bude kašnjenja u štampariji, treći broj GALAKSIJE u ovoj godini (četvrti do sada), pojaviće se već u ponedeljak u prodaji s mnoštvom uzbudljivih i neobičnih eseja i članaka i jednim nadasve nadahnjujućim razgovorom.

Kraj KOSMOSA

(ili „Signali sudnjeg dana”)

„Ceo svemir se bukvalno preuređuje i novi poredak uspostavlja. Najbolja analogija iz svakodnevnog života jeste prelaz vode iz tečnog u čvrsto stanje (led) ili gasovito stanje (vodena para). Simetrija molekula u supstanci se potpuno menja i jedna faza se bitno razlikuje od druge. Samo što u slučaju svemira, fazni prelaz ima katastrofalne posledice za sve strukture u njemu”, objašnjava prof. dr Dejan Stojković sa Državnog univerziteta Njujork, jedan od najboljih poznavalaca „crnih rupa” u svetu.

Dobra SMRT

(Eutanazija i potpomognuto samoubistvo)

Iako izgleda da te dve tačke treba da budu simetrične (da se smrt definiše na način da predstavlja suprotnost od rođenja, recimo da se rođenje i smrt definišu trenutkom prvog i poslednjeg udisaja vazduha, ili prvog i poslednjeg električnog impulsa iz mozga), između ovih tačaka postoji više važnih, ne uvek lako objašnjivih razlika, smatra prof. dr Jovan Babić.

Trojedini ELEKTRON

(Religijsko-kvantnomehanički paralelizam)

Naime, elektron nije čestica, ali može da celovito ispolji čestična svojstva, nije ni talas, ali može da celovito ispolji i talasna svojstva, nego je čestica i talas, ali ne kao zbir njihovih svojstava, nego kao nešto treće – trojedinost. Kao što ne možemo znati šta zaista jeste Bog, ali znamo za dva načina projave Božje suštine (Hristos i Sveti duh = Telo i Energija), isto tako ne možemo znati šta jeste elektron, ali znamo za dva načina njegove projave (čestica i talas = supstanca i energija), upoređuje znanu subatomsku česticu i nedokučivog Stvoritelja prof. dr Ljubo Ristovski.

Mi smo što MAŠINE NISU

Evocirali smo unekoliko jedan broj osobenosti u slučaju svakog od entiteta – čovek, životinja, mašina, sa stranica knjige „Čovek, životinja i mašina” (Žorž Šaputije i Frederik Kaplan), našavši, pre svega, da se u svakom od njih može da govori pretežno u istim terminima, sve i da se sreću one u različitoj meri i dovoljno različito. Po tome bi se reč (pojam) program našla u osnovi funkcionisanja kako (automatizovanih) tehnoloških naprava, tako i bioloških sistema, što samo potvrđuje da se i o čoveku, i o životinji, i o mašini može da govori, ipak, sa istih aspekata, zaključuje prof. dr Milan D. Tasić.

KVANTNA kozmetika

(Budućnost koja je počela)

Ugao gledanja kvantne kozmetike, koju osmišljava i proizvodi kompanija „Zepter”, pristupa lepoti uvažavajući klasično, a dodajući joj novu dimenziju –  doživljaj uzvišenog. Taj doživljaj nije trenutan kao kad ugledamo nešto izuzetno lepo (skladno), već doživljaj osećaja sopstvene lepote u harmoniji tela koju ostvaruju kvantni proizvodi. Jer oni, pored poboljšanog vizuelnog izgleda kože, bude osećaj blagodeti postojanja. Kvantni proizvodi deluju na nanokvantnom nivou na kožu, i to ne samo energetski, na klasičan način, već i energetski-informaciono, na kvantni način, dočarava svoj izum prof. dr Đuro Koruga.

 KRST u krstu

Iz centra ishode četiri osnovne ose, pokazujući četiri strane sveta: sever, jug, istok, zapad. Kroz centar prolazi kosmička osa koja određuje zenit, najviši ideal i nadir, najnižu tačku dna. Iz secišta se uzdiže drvo života, gde pravac sever-jug određuje ekstremne položaje sunca, a pravac istok-zapad je položaj ravnodnevnice, tumači akademik Dragan Radenović ishodište simbola koji se sreće u svim velikim svetskim religijama.

Paradoks MASE

(Gde se i kako stvara?)

Ne, nijedno M, ničiji Bog ne može da bude početak sveta. I baš to rešava problem tamne energije. Uz svaku novostvorenu masu Maksvel‑Njutnov postulat: nigde se ne može stvoriti masa a da u vidu dijamasenog pomeraja vakuuma ista tolika masa iz tog prostora ne izađe. Da li se stvara u jezgrima aktivnih galaksija i njihovim „crnim rupama”? – pita se i odgovara  Milan D. Nešić.

Zemljine REVOLUCIJE

Kruženje oko Sunca se obavlja po eliptičnoj putanji čiji je period oko 365 dana! Tokom godine menja se udaljenost, pa je najudaljenija u afelu (oko 4. jula) – 152,1 miliona kilometara, a najbliža u perihelu (oko 3. januara) kada priđe na 147,09 miliona kilometara. Trenutna minimalna brzina revolucije Zemlje u afelu iznosi 29.290 metara u sekundi, a trenutna maksimalna brzina u perihelu iznosi 30.290 metara u sekundi! Ova razlika brzina iznosi 1.000 metara u sekundi i svedoči o tome da se naša planeta kreće neprestano ubrzano! – podseća Radovan Đukić.

Mali veliki KORAK

Iskoračaj Nila Armstronga na Mesečevo tle pre 50 godina obeležio je početak nove epohe u istoriji čovečanstva, epohe čovekovog osvajanja drugih nebeskih tela. Kako je doneta odluka o slanju ljudi na Mesec, koji su bili glavni koraci na tom putu i zbog čega posle završetka programa „Apolo” čovek nikad više nije tamo odleteo? – opisuje najveći naučno-tehnološki poduhvat u ljudskoj istoriji mr Grujica S. Ivanović.

 ZODIJAK iz Lesnova

(Kosmologija na srpskim srednjovekovnim freskama)

Nema nikakve dileme da su prelepa bića koja okružuju Hrista u gornjem delu svoda priprate nebeski anđeli. No ko su naga i polunaga stvorenja koja se nalaze unutar planeta i Meseca? Jedno od njih nosi Sunce, drugo jaše dvoglavu neman na slici znaka Jarca. Sva imaju krila, a nekoliko i nešto nalik kratkim roščićima na glavi. Po svemu sudeći, predstavljaju bića koja se zovu demoni, ali nisu demoni u koji su po judeo-hrišćanskom verovanju nosioci svega negativnog; na primer đavoli, vragovi, odgoneta nesvakidašnju tajnu dr Dragana Van de moortel-Ilić.

 ZELENIBETON savane

Taj nedosežan ideal je harmonija prirodnog i veštačkog, pastoralnog i urbanog, zelenog i betonskog. Nedostižna harmonija, možda, ali pomirljiva u nadolazećem dobu veštačke inteligencije, predviđa Goran Stanković.

 Ah, taj FEST

Disk prečnika 15 santimetara, od pečene gline, s prethodno utisnutim „tekstom”, nastao je, pretpostavlja se, u bronzanom dobu. Ali sve je još u nagađanju, jer ne postoji način da mu se pouzdano utvrdi starost. Dosad nije nađeno ništa slično, jer možda nije ni napravljeno, pa ga ne možemo ni sa čim uporediti. Dobro, a ko je dovezao Indijance na Krit nekoliko hiljada godina pre Kristifora Kolumba? – uvodi nas u novu zagonetku Miodrag Ivanišević.

SRCE soli

Prošle noći usnio sam povratak u Las Bruhas. Hodao sam napuštenim ulicama rudarskog gradića, udišući miris soli. Nije ga donosio morski vetar, iako je more bilo blizu: kao dah zemlje, so se izdizala iz okana, što su vodila u tunele zidova prekrivenih kristalnim grudama; taložeći se, zastirala je građevine tankom belom skramom, slepljivala mi trepavice, poput inja. Bolnih očiju, kretao sam se ka obodu naselja, tražeći otvorena grotla rudnika – ulaz u lavirint u kojem su mnogi nestali, započinje svoju naučnofantastičnu skasku Miloš Mihailović.

Nigerijski SPAM

Ko kaže da je to čista prevara? Eto, meni je doneo nešto što priželjkujem već dvadesetak godina. Dobro, nije baš 20 miliona dolara koje mi je ostavio neki nepoznati rođak, ali… Pročitajte do kraja zanimljivu dgodovštinu Dejana Ristanovića.

Za sam kraj dve ekskluzive, kako to vole novinari da se hvale:

100 SRBA po Elzeviru

I tako me sustigne glas da je čuveni „Elzevir”, najveći izdavač naučne literature na svetu, uveo strože vrednovanje: nije više dovoljan Hiršov indeks, na koji se neprestano pozivam. Zašto? Niste, valjda, zbog srpske „Galaksije”, iz koje ste već preuzeli jedan esej – i na tome stotinu puta zahvaljujemo – promenili pravila? Jeste, u redu. Od sada važi „ponderisani hirš (hE)”. Molim?! „Ponderisani Hiršov indeks” – ispoveda se naglas Stanko Stojiljković.

 SRPSKI ŠAH skockom

Igra „Šahovska kocka” objedinjuje pravila koja važe u drevnoj igri šaha i novih koja su objašnjena u daljem tekstu. Za ovu igru potrebna je kocka i tabela od 16 polja u kojima se upisuju potezi koje odigramo. Tako nas Goran Mitić uvodi u uzbuđujuću misaonu pustolovinu, za koju, bez imalo preterivanja, možemo reći da je kudikamo izazovnija od Rubikove kocke.

Poštovani Galakasijanci već smo započeli da sklapamo peti broj. Budite članovi, možda i pretplatnici, tajnog čitalačkog bratstva koji će pre svih saznavati i spoznavati nove misaone uvide.

GALAKSIJA – NAUČNI MAGAZIN ZA PAMETNU SRBIJU

O autoru

Stanko Stojiljković

2 komentara

  • Imam utisak da vešto krijete od mene gde se časopisi mogu kupiti ili poručiti. Izvinjavam se ako grešim.

    Srdačan pozdrav i poštovanje.

Ostavite komentar