MEĐU IZMEĐU

GEJTSOVA „NAJBOLJA KNJIGA”

593 pregleda
Stiven Pinker (Vikipedija)

U „Prosvetljenju sada” Stiven Pinker koristi isti pristup kao u „Najboljim anđelima”, a „eezultat je holistička slika toga kako i zašto svet postaje bolji”.

Bil Gejts voli da čita i često podeli mišljenje o onome što pročita. Suosnivač kompanije „Majkrosoft” pronašao je novu omiljenu knjigu, koja je po njegovim rečima zauzela prvo mesto na listi njegovih omiljenih knjiga.

Svetski IQ raste svake decenije za tri
poena. Mozak dece se razvija bolje zahvaljujući
boljoj ishrani i čistijem okruženju.

„Godinama govorim da je knjiga ,Najbolji anđeli naše prirode’Stivena Pinkera najbolja knjiga koju sam pročitao u poslednjih deset godina. Kada bih morao nekom da preporučim samo jednu knjigu, bila bi ta. Pinker koristi detaljna istraživanja kako bi potvrdio da živimo u najmirnijem vremenu u ljudskoj istoriji. Nikada nisam video tako jasna objašnjenja progresa. Prestaću da pričam toliko o ,Najboljim anđelima zbog toga šo je Pinker uspeo da nadmaši sebe. Njegova nova knjiga ,Prosvetljenje sada’ (Enlightenment Now) je bolja”, rekao je Gejts.

Naslovnica knjige (Vikipedija)

„U ovoj knjizi on koristi isti pristup kao i u ,Najboljim anđelima’ za proučavanje nasilja kroz istoriju i primenjuje ga na 15 različitih mera napredovanja (kao što su kvalitet života, spoznaja i bezbednost). Rezultat je holistička slika toga kako i zašto svet postaje bolji. Nešto poput ,Najboljih anđela’ na steroidima”, dodao je.

Bil Gejts (Vikipedija)

Ovo su Gejtsve omiljenje činjenice iz te knjige:

1. Imate 37 puta manje šanse da budete ubijeni gromom nego na prelazu vekova. Ne zato što je danas manje gromova, nego zbog toga što imamo bolje vremenske prognoze, bolju edukaciju i više ljudi živi u gradu.

2. Vreme koje koristimo da operemo veš palo je sa 11 i po sati nedeljno 1920. godine na sat i po u 2014. godini. To je ljudima obezbedilo mnogo više slobodnog vremena, naročito ženama, kako bi mogle da uživaju u drugim aktivnostima.

3. Imate mnogo manje šansi da poginete na poslu. Svake godine u SAD na poslu umre 5.000 ljudi, ali 1929. godine umrlo je 20.000 ljudi. Danas se mnogo više pažnje posvećuje bezbednosti na poslu.

4. Svetski IQ raste svake decenije za tri poena. Mozak dece se razvija bolje zahvaljujući boljoj ishrani i čistijem okruženju. Pinker veruje u analitičko razmišljanje, kako u školi tako i van nje. Koliko simbola pogledate samo kada proverite svoj iPhone. Današnji svet podstiče apstraktnu misao od mladeg doba i to nas čini pametnijim.

5. Rat je ilegalan. To bi trebalo biti normalno, ali pre osnivanja Ujedinjenih nacija 1945. godine nije postojala institucija koja bi zaustavila dve zemlje da ratuju. Iako je bilo nekih izuzetaka, pretnje međunarodnim sankcijama i intervencijama dokazala se kao efikasno odvraćanje od ratova među narodima.

„Svet je sve bolji, čak i ako to ne vidimo uvek. Drago mi je što imamo brilijantne umove poput Pinkera, koji nam pomažu da vidimo širu sliku. Prosvetljenje sada nije samo najbolja knjiga koju je Pinker ikada napisao, to je moja nova najbolja knjiga svih vremena”, prokomentarisao je Gejts.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Najbolja knjiga o iluzornosti svih vrsta predviđanja budućnosti.
    Independent je napravio listu od 33 knjige koje bi svako trebalo da pročita.
    Ova knjiga trasira nove kordinate mišljenja u ovom vremenu, i može da promeni pogled na svet sa nadom i izvesnost.
    Yuval Noah Harari „Sapiens: Kratka istorija čovečanstva“,
    (preporuka: Cukerberg, Gejts, Obama)

Ostavite komentar