МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГЕН ЗА ПОГУБНУ КОРОНУ

Неандерталац (Wikipedia)

Ген неандерталца, који има одређени број људи, могао би да буде један од фактора ризика током пандемије вируса корона, јер код таквих особа може доћи до тежих облика заражавања, тврде научници.

На почетку пандемије одмах су уочене одређене групе људи (старије особе, чешће мушкарци, односно особе са одређеним коморбидитетима) којима прети већи ризик од тежих последица и смрти од коронавируса. С временом је откривено да у неким случајевима важну улогу има и генетски фактор, а даља истраживања и неке генетске студије идентификовале су групу гена на хромозому три као место ризика за респираторни колапс код особа заражених вирусом корона.

То је заинтересовало научнике који су током истраживања наишли на ген који су данашњи људи наследили од неандерталаца, са којима су се хуманоиди повремено мешали пре 40.000-60.000 година. Тај неандерталски ген данас у себи носи готово 50 посто особа у Јужној Азији и око 16 посто Европљана, наводи часопис Nature. Управо би то могло да буде разлог због којег се код неких људи развијају тежи симптоми, па заврше на болничком лечењу.

Тако показују резултати истраживања над 3.200 особа. Истраживање показује да особе са тим геном, у случају заразе короном, имају три пута већи ризик да им се развије тежа клиничка слика и да заврше на болничком лечењу од лица која немају тај ген. Научници су у истраживању користили ДНK неандерталке која је живела пре више од 50.000 година, а чији су остаци пронађени на налазишту Виндија поред Вараждина.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар