MEĐU IZMEĐU

GENI RAZUMA NADVLADALI

303 pregleda

Naučnici su otkrili niz gena povezanih s kreativnošću koji su razumnom čoveku (Homo sapiens) dali veliku prednost nad neandertalcima i omogućili mu da izbegne izumiranje.Otkriće ukazuje na to da su ti geni imali ključnu ulogu u razvoju kreativnosti, samosvesti i kooperativnosti, objavili su španski naučnici u časopisu Molecular Psychiatry. Ti su geni bili „tajno oružje koje je modernim ljudima omogućilo veliku prednost nad danas izumrlim hominidima, tako što su im pojačali otpornost, prilagodljivost i oporavak – na starenje, povrede i bolesti.

Španski naučnici sa Univerziteta Granada identifikovali su 267 gena jedinstvenih ljudima i pomoću genskih markera, genskih izražaja i magnetske rezonance otkrili da su povezani s kreativnošću.

„Naučnici su uspeli da identifikuju područja mozga u kojima su ti geni bili izraženi. Radi se o područjima važnim za ljudsku samosvest i kreativnost pa i posledično za ljudsku dobrobit, napisali su. Važno je istaći da su se ti geni pojavili relativno nedavno, pre 100.000 godina.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar