MEĐU IZMEĐU

GLAVA PRVOG CARA RIMA

302 pregleda

U italijanskom gradu Isernija pronađena je 2000 godina stara mramorna glava imperatora Avgusta.

Arheolog Frančesko Đankola ostvario je ovaj neverovatan nalaz tokom restauratorskih radova na srednjevekovnom zidu koji se 2013. godine srušio zbog jakih kiša.Kada smo počeli da kopamo iza zida, video sam da je zemlja imala drugačiju boju. Nastavili smo kopanje preciznim alatom i pojavio se blok mermera. Odmah sam vidio da se radi o glavi Avgustovog kipa, zbog kose i oblika očiju”, kazao je Đankola.

Glava visoka 35 santimetara pripada periodu između 20. i 10. godine pre nove ere. Bila je deo kipa višeg od dva metra. Izrađena je od istog mramora koji je koristio italijanski renesansni umetnik Mikelanđelo, a prikazuje mladog Avgusta, koji je postao prvi car Rima 27. godine pre nove ere.Radilo se o važnom kipu. Možda je stajao u hramu posvećenom kultu carske porodice ili na forumu. Ali to su samo hipoteze jer ne znamo gde se na ovom području nalazio forum”, rekla je arheološkinja Marija Dileta Kolombo.

Isernija, u drevnom svetu poznata kao Aesernia, prvotno je bila područje na kojem je obitavao italski narod (Italici) Samniti, a kasnije je postala rimska kolonija. Grad je delomično uništen u Drugom svetskom ratu, ali je kasnije obnovljen.Avgust je sagradio carstvo koje će se na kraju protezati od Velike Britanije do Egipta, a na samrtnoj postelji se hvalio da je našao Rim od opeke, a ostavljam ga od mramora”.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar